Onderzoek Aidsfonds: dit is de impact van de Amerikaanse bevriezing op hiv-geld

De recente beslissing van de Amerikaanse regering om het aidsbestrijdingsprogramma PEPFAR (President's Emergency Plan for AIDS Relief) voor 90 dagen stop te zetten, heeft verwoestende gevolgen voor de wereldwijde hiv-respons. Wij delen de eerste zichtbare gevolgen.

musk and trump, aidsfinanciering, usaid

Om de impact van deze crisis in kaart te brengen, hebben Aidsfonds, GNP+ (en organisatie die zich inzet voor mensen met hiv) en Robert Carr Fund een enquête uitgevoerd onder maar liefst 564 organisaties en netwerken die direct betrokken zijn bij de hiv-bestrijding. De resultaten zijn alarmerend: 95% van de respondenten geeft aan direct getroffen te zijn door deze maatregelen. Meer dan de helft (57%) van de organisaties schat dat deze crisis meer dan een miljoen mensen zal treffen.  

Belangrijkste zichtbare gevolgen: 

  • 69% van de organisaties die problemen ervaart, geeft aan dat de grootste verstoring gaat om het verstrekken van hiv-behandelingen.
  • Van de respondenten die aangeven dat hun organisatie financieel geraakt is, rapporteert maar liefst 82% directe bezuinigingen die van grote invloed zijn op hun werk.
  • 43% van de organisaties meldt een gedeeltelijke of volledige stopzetting van hun programma’s.  
  • 62% van de organisaties die personele uitdagingen meldt, heeft te maken met directe ontslagen van medewerkers.   
  • 22% van de organisaties rapporteert een toename van discriminatie tegen kwetsbare groepen.  
  • 57% van de respondenten schat dat de crisis meer dan een miljoen mensen treft.
  • 40% ziet een direct verhoogd risico op nieuwe hiv-infecties door het stopzetten van programma’s om hiv te voorkomen. 

Zwangere vrouwen worden weggestuurd bij klinieken die moeder-op-kind-overdracht van hiv helpen voorkomen. Ook zijn er meldingen van kinderen met hiv die niet langer hun medicijnen krijgen. Hoe langer deze onderbrekingen duren, hoe groter de kans op een nieuwe generatie vermijdbare hiv-infecties.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds

Grote onzekerheid 

De regering Trump heeft vanaf eind januari een stop-work-order uitgevaardigd. Deze maatregel is 90 dagen geldig. Dit houdt in dat duizenden mensen die werken voor USAID (dé Amerikaanse organisatie voor internationale ontwikkelingshulp) hun werk neer moeten leggen en geen levensreddende hulp meer mogen bieden.

Het is nog maar de vraag of de stop-work-order na 90 dagen opgeheven wordt. De kans bestaat dat de maatregel nog langer verlengd wordt, of erger nog: er kan worden besloten om de financiering helemaal stop te zetten. Hoe dan ook: mocht de stop-work-order na 90 dagen opgegeven worden, geven organisaties aan dat het een enorme inspanning zal vergen om mensen weer terug naar de klinieken en op behandeling te krijgen. De gevolgen van deze onderbreking zullen nog lang voelbaar zijn in de wereldwijde strijd tegen hiv en aids.

Hieronder lees je het volledige (Engelstalige) onderzoek:


Trump legt wereldwijde aidsbestrijding plat. Kom in actie!

Roep politici in Den Haag op om druk uit te oefenen op de Amerikaanse regering om het PEPFAR programma voort te zetten en ook in Nederland niet te bezuinigen op de aidsbestrijding.

Teken de petitie
Aidsfonds

Contact