Dit is de impact van het stopzetten van Amerikaans hiv-geld

De beslissing van de Amerikaanse regering om het aidsbestrijdingsprogramma PEPFAR (President's Emergency Plan for AIDS Relief) per direct stop te zetten, heeft verwoestende gevolgen voor de wereldwijde aidsbestrijding en miljoenen mensen met hiv. Wij brengen de impact in kaart.

Een vrouw met haar kind in een hiv-kliniek in Kenia. 20 miljoen mensen met hiv zijn voor hun behandeling afhankelijk van Amerikaanse steun.

Eind februari besloot de Amerikaanse regering om de financiering voor vrijwel alle ontwikkelingshulp per direct te schrappen. Daaronder valt ook een groot deel van PEPFAR, het aidsbestrijdingsprogramma van de VS en het grootste preventie- en behandelingsprogramma ter wereld.

Wereldwijd zijn meer dan 20 miljoen mensen met hiv afhankelijk van PEPFAR voor hun levensreddende behandeling. Het programma financiert hun kliniek of medicatie.

Dit is een ramp voor de wereldwijde gezondheid, veiligheid en stabiliteit en zal miljoenen levens kosten.

Miljoenen extra doden

VN-organisatie UNAIDS heeft de impact van het stopzetten van PEPFAR berekend. Als er niets verandert, verwacht de organisatie in de komende vier jaar:

  • 8,7 miljoen extra nieuwe hiv-infecties;
  • 6,3 miljoen extra doden als gevolg van aids;
  • 3,4 miljoen kinderen die door dit besluit wees worden, omdat hun ouders zijn overleden aan de gevolgen van aids.

Kleine kinderen met hiv zullen zonder medicijnen binnen een paar maanden sterven.

Aisha Didi, projectcoördinator bij onze Nigeriaanse partnerorganisatie

lees meer

Honderden projecten getroffen

Om de impact van deze crisis op ons werk in kaart te brengen, hebben we samen met GNP+ en Robert Carr Fund een enquête uitgevoerd onder 623 organisaties en netwerken die direct betrokken zijn bij de hiv-bestrijding. De resultaten zijn alarmerend: 95% van de respondenten geeft aan direct getroffen te zijn door deze maatregelen. Andere schrijnende gevolgen zijn:

  • 73% van de organisaties die problemen ervaart, geeft aan dat de grootste verstoring gaat om het verstrekken van hiv-behandeling.
  • Van de respondenten die aangeven dat hun organisatie financieel geraakt is, rapporteert maar liefst 67% directe bezuinigingen die van grote invloed zijn op hun werk.
  • 49% van de organisaties meldt een gedeeltelijke of volledige stopzetting van hun programma’s.  
  • 61% van de organisaties die personele uitdagingen meldt, heeft te maken met directe ontslagen van medewerkers.   
  • 36% van de organisaties rapporteert een toename van discriminatie tegen kwetsbare groepen.  

Aidsfonds ontvangt zelf geen financiering vanuit de VS, maar werkt veel samen met organisaties die dat wél krijgen. Met steun van onze donateurs zetten we alles op alles om hiv-zorg zo veel mogelijk door te laten gaan.

Zwangere vrouwen worden weggestuurd bij klinieken die moeder-op-kind-overdracht van hiv helpen voorkomen. Ook zijn er meldingen van kinderen met hiv die niet langer hun medicijnen krijgen. Hoe langer deze onderbrekingen duren, hoe groter de kans op een nieuwe generatie vermijdbare hiv-infecties.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds

Grote humanitaire ramp

Eerder had de Trump-regering een evaluatieperiode van 90 dagen aangekondigd om alle hulpprogramma’s te evalueren. De beslissing om de hulp onmiddellijk stop te zetten en 60 miljard dollar per jaar te bezuinigen komt veel eerder dan verwacht.

Hieronder lees je ons volledige (Engelstalige) onderzoek:


Trump legt wereldwijde aidsbestrijding plat. Kom in actie!

Roep politici in Den Haag op om druk uit te oefenen op de Amerikaanse regering om het PEPFAR programma voort te zetten en ook in Nederland niet te bezuinigen op de aidsbestrijding.

Teken de petitie
Aidsfonds

Contact