Langwerkend hiv-medicijn komt dichterbij

Elke dag hiv-remmers slikken hoeft over een paar jaar waarschijnlijk niet meer. Amerikaanse onderzoekers zijn een stap dichterbij de ontwikkeling van nieuwe hiv-medicijnen die het virus voor langere tijd kunnen onderdrukken. Dat maken ze bekend in het toonaangevende wetenschappelijk blad Nature.

Wie hiv heeft, hoeft niet langer de ziekte aids te ontwikkelen. Dan moet je nu wel trouw dagelijks een dosis medicijnen nemen. Volgens Aidsfonds kan het mensen met hiv helpen als er behalve dagelijks meer opties zijn om medicijnen in te nemen. In Nederland zijn er regelmatige medische controles en is de therapietrouw redelijk groot, maar dat geldt niet voor veel Afrikaanse landen, waar 70% van mensen met hiv wereldwijd leven. 

Immuunversterkend middel

Wetenschappers zoeken daarom al jaren naar alternatieve behandelingen en verschillende nieuwe medicijnen zijn in ontwikkeling.  Een groep Amerikaanse onderzoekers pakte het anders aan en richtte de aandacht niet op het virus, maar op het versterken van de reactie van het eigen lichaam. Ze kwamen uit op een nieuw hiv-medicijn, een combinatie van twee immuunsysteemversterkende middelen, dat slechts om de zoveel tijd hoeft te worden genomen. De testen hiermee in dieren zijn hoopgevend, bij de helft is gedurende een half jaar tot meer dan een jaar het hiv-virus volledig verdwenen.

Langwerkend medicijn

Deze Amerikaanse studie is belangrijk en veelbelovend,  maar is nog lang niet in een eindfase.

Voor die tijd is er mogelijk al een andere variant van een langwerkend hiv-medicijn beschikbaar, die traag zijn werkzame stof afgeeft om het virus aan te vallen. Die nieuwe medicijnen worden al op mensen getest. In de komende jaren zal het mogelijk worden om een hiv-therapie veel beter op de persoon en zijn behoeftes af te stemmen. Dat zal de kwaliteit van leven voor alle mensen met hiv alleen maar verhogen.

Nederlands onderzoek

Aidsfonds financiert Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar het herstellen van het afweersysteem bij mensen met hiv. De specifieke afweercellen die het hiv-virus onder controle moeten houden, T-cellen, blijken te verzwakt om hun werk te doen. Met ervaring uit het kankeronderzoek, proberen de Nederlandse onderzoekers die cellen opnieuw te prikkelen. Bekijk ook andere onderzoeken die met jouw steun mogelijk gemaakt worden

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie