Lobby in Indonesië zorgt voor halvering prijs hiv-pil

Het vergt een lange adem, maar dan heb je ook wat. Drie jaar lang lobbyden wij er met onze Indonesische partners voor dat lokale farmaceutische bedrijven zelf hiv-medicatie mogen maken. Dat is nu gelukt.

9 november 2021

Omdat er hierdoor geen dure medicijnen vanuit het buitenland meer geïmporteerd hoeven worden, is de prijs van een hiv-pil in het land met 48% gezakt. Een pot hiv-pillen kost nu 15 dollar in plaats van 28 dollar. Hierdoor kan de overheid veel meer hiv-pillen inkopen voor hetzelfde geld en kunnen maar liefst 45.482 extra mensen met hiv levensreddende medicijnen krijgen.

Groeiende epidemie

Naar schatting leven er 640.000 mensen met hiv in Indonesië. Slechts een kwart van hen krijgt medicijnen. Dat is het laagste aantal in heel Zuidoost-Azië. Het zorgt ervoor dat het aantal mensen dat aan aids overlijdt al jaren niet daalt en de epidemie snel kan blijven groeien. Elk jaar sterven in Indonesie zo'n 24.000 mensen aan de gevolgen van aids en lopen 28.000 mensen een hiv-infectie op.


Het behaalde succes kan een grote bijdrage leveren aan het tegengaan van de epidemie: hiv-medicatie zorgt er niet alleen voor dat je gezond oud kunt worden met hiv, maar ook dat je het virus niet kan doorgeven aan anderen. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie