Maandelijkse injectie hiv-remmers blijkt effectief in grote studies

Uit twee grote internationale studies blijkt dat het maandelijks injecteren van nieuwe, langwerkende hiv-medicatie even effectief is als huidige hiv-remmers. Nu moeten patienten dagelijks één of meer pillen slikken.

22 maart 2019

In plaats van dagelijks aan het innemen van pillen te moeten denken zouden patienten maandelijks een injectie bij een arts kunnen halen. Dat zou voor sommigen een makkelijkere optie zijn, en vooral uitkomst bieden voor mensen die moeite hebben zich aan het regime te houden.

 

Gebruik in Nederland

In Nederland komt dat in de praktijk gelukkig weinig voor: bij 95 procent van de mensen die hiv-remmers gebruikt, is geen hiv meer te detecteren in het bloed. Bij het grootste gedeelte van de mensen bij wie dit niet het geval is, gaat het om nieuwe infecties, waarbij de remmers nog niet genoeg tijd hebben gehad het virus te onderdrukken.

Wanneer hiv niet meer te detecteren is in het bloed, kan het virus niet meer worden overgedragen.

 

Onderzoeksresultaten

Eén van de onderzoeken werd gedaan naar 616 mensen die al hiv-remmers gebruikten. Het tweede onderzoek draaide om 566 mensen die nog niet onder behandeling waren. Zij kregen eerst pillen om de hiv te onderdrukken. In allebei de onderzoeken stapte de helft van de subjecten over op de injecties. Na een jaar bleek dat de virus-onderdrukking gelijk was voor alle groepen, onafhankelijk van welke hiv-remmers ze gebruikten.

 

Goedkeuring

De ontwikkelde medicatie bestaat uit een combinatie van rilpivirine, die nu al in pilvorm bestaat, en het experimentele medicijn cabotegravir. Later dit jaar vraagt de producent aan de autoriteiten toestemming om de injecties in de Verenigde Staten en Europa op de markt te brengen. Dit proces kan langer dan een jaar duren.Maak genezing mogelijk

Er is op wetenschappelijk gebied al veel bereikt, maar nog steeds is er geen geneesmiddel voor hiv en aids. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het kan, en wij ook. Steun ons, zodat we nieuw Nederlands onderzoek kunnen financieren!

lees meer

of steun ons direct:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie