Nederland draagt extra bij aan wereldfonds ten behoeve van aidsbestrijding

Nederland zal de komende drie jaar in totaal € 180 miljoen euro bijdragen aan het Global Fund, het wereldfonds ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria. Dat is 15 procent meer dan de bijdrage van drie jaar eerder. Aidsfonds waardeert de toezegging, maar er is meer nodig.

Minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte de Nederlandse bijdrage vandaag bekend tijdens de Global Fund-conferentie in New York. 

Om de bestrijding van de drie infectieziektes weer op het peil van vóór de coronapandemie te krijgen, is meer nodig. Aidsfonds en andere non-profit-organisaties riepen de Nederlandse overheid eerder dit jaar op om minimaal 30% meer bij te dragen.

Voortrekkersrol pakken

“Juist nu de wereldwijde bestrijding van de drie dodelijkste infectieziektes vastloopt en financiering door Westerse donorlanden terugloopt, is het belangrijk dat Nederland de voortrekkersrol pakt die het altijd heeft gehad,” zegt Lyle Muns, pleitbezorger internationaal bij Aidsfonds. “Wij verwelkomen de essentiële investering, maar helaas is het nog niet voldoende.”

Het kabinet heeft zich in het regeerakkoord gecommitteerd aan het duurzame ontwikkelingsdoel om in 2030 een einde te maken aan aids in de wereld. “Nederland heeft zich altijd voorloper getoond in de wereldwijde strijd tegen aids en om de gevolgen van corona teniet te doen moeten we nu een stap extra zetten. Als we de achterstanden nu niet inlopen, zal het later alleen maar meer levens en meer geld kosten. We roepen de Tweede Kamer daarom op om de bijdrage aan te vullen tot €202 miljoen euro tijdens de komende begrotingsbesprekingen.”

50 miljoen levens gered

De afgelopen twintig jaar is het sterftecijfer van aids, tuberculose en malaria door de bijdrage het Global Funds gehalveerd. Met dank aan het gezondheidsfonds ontvangen ruim 23 miljoen mensen hiv-medicatie. Samen met overheden en lokale gemeenschappen heeft het Global Fund in twintig jaar tijd in totaal 50 miljoen levens gered. De investeringen van het wereldwijde fonds dragen bij aan sterkere en inclusievere gezondheidsdiensten in lage- en middeninkomenslanden. Hierdoor is de levensverwachting in veel landen gestegen, neem bijvoorbeeld Malawi waar de levensverwachting is gestegen van 46 jaar in 2002 naar 65 jaar in 2019.

Over het Global Fund

Elke drie jaar roept het Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria – een van de grootste gezondheidsfondsen ter wereld – overheden op om bij te dragen aan de bestrijding van de drie infectieziektes. Sinds de oprichting in 2002 staat Nederland in de top tien van de belangrijkste donoren. Het fonds heeft voor de komende drie jaar een bedrag van 18 miljard US Dollar nodig om de strijd weer op het peil te krijgen van voor de coronapandemie en zo een einde te maken aan de ziektes in 2030. Vandaag werd de driejaarlijkse donorconferentie gehouden in New York, op uitnodiging van de Amerikaanse president Joe Biden.


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact