Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties?

Hiv? Dat komt toch alleen in Afrika voor? Niet dus. In Nederland kregen in 2016 840 mensen te horen dat ze hiv hebben. Onnodig. Als het aan Aidsfonds ligt, wordt ons land het eerste land ter wereld met nul nieuwe hiv-infecties.

11 september 2018

Iedere dag komen er in Nederland twee mensen met hiv bij. Een van hen is de Amsterdamse Lyle (23). Hij ontdekte vorig jaar dat hij hiv heeft en besloot dit te delen in een video op Facebook. Hij wilde daarmee het taboe doorbreken rondom hiv. 

1 miljoen beschikbaar

Directeur Aidsfonds Louise van Deth: “We zijn er bijna in Nederland. Maar iedere nieuwe hiv-infectie in ons land is er één teveel. Een heel leven hiv-remmers slikken moet je niet onderschatten. En dan hebben we het niet eens met het stigma waar mensen met hiv mee te maken hebben. Dit kunnen we voorkomen.” Om Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties te brengen stelt Aidsfonds dankzij donateurs nu één miljoen euro beschikbaar voor nationale projecten. Van Deth: “Naast het stimuleren van condoomgebruik moeten ook andere oplossingen meer worden ingezet. Onder andere goede voorlichting, snel testen en behandelen, en ervoor zorgen dat álle preventiemiddelen beschikbaar zijn.”

Anne kreeg op haar 16e hiv:
“Ik dacht hij is mijn eerste vriendje dus we kunnen het zonder condoom doen”

Dankzij medicijnen kon Anne voorkomen dat haar kinderen met hiv geboren werden.  Lees haar verhaal→

Hiv zonder het te weten

Naar schatting leven er in Nederland 2600 mensen met hiv die niet weten dat ze hiv hebben. Het is belangrijk dat deze mensen weten dat ze geïnfecteerd zijn. Medicijnen zorgen ervoor dat zij niet ziek worden of mogelijk zelfs overlijden aan aids. Bovendien is bij goede behandeling het virus niet langer meetbaar in het bloed. Hierdoor kan het virus ook niet worden overgedragen op anderen. Daarom is testen en behandelen extra belangrijk.

Amsterdam behaalt internationale hiv-doelen

Onze hoofdstad bewees het afgelopen jaar al dat we goed op weg zijn met de aidsbestrijding in ons land. Amsterdam werd dit jaar samen met Sydney de eerste stad ter wereld die de internationale hiv-doelen van de Verenigde Naties behaalde. Dat betekent dat 90% van alle mensen met hiv weet dat ze hiv hebben, 90% van hen hiv-medicijnen slikt en dat bij 90% van hen het virus succesvol wordt onderdrukt.  “De focus moet nu liggen op die laatste 10%, ik ben dankbaar dat onze donateurs dat mogelijk maken”, aldus van Deth.

 

Sluit je bij Aidsfonds aan om van Nederland het eerste land ter wereld te maken met nul hiv-infecties

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie