Door de aidsbestrijding ook in Nederland in de allerhoogste versnelling te zetten, willen we het einde van aids in ons eigen land realiseren en zo een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. We steunen daarom ambitieuze projecten, zoals het H-team. Dit samenwerkingsverband wil het aantal nieuwe hiv-infecties in Amsterdam naar nul brengen.
De aidsbestrijding in Nederland heeft belangrijke stappen gemaakt. Toch komen er jaarlijks in Nederland nog zo'n 660 nieuwe hiv-infecties bij en gaan er nog steeds tientallen mensen dood aan de gevolgen van aids. “Het einde van hiv in Amsterdam, dat is mijn missie”, aldus aidsonderzoeker Joep Lange (overleden in 2014 - aan boord van MH-17) die een van de initiatiefnemers is van het H-Team. Het samenwerkingsverband streeft ernaar dat Amsterdam de eerste stad in Europa is met nul nieuwe hiv-infecties.
Ruim een derde van de 664 nieuwe hiv-infecties in 2018 vond plaats in onze hoofdstad. Het aantal nieuwe hiv-infecties onder homomannen en mensen met een migranten-achtergrond neemt niet af. Ook komen mensen uit die laatste groep er vaak pas heel laat achter dat ze hiv hebben. Daardoor slaan de hiv-medicijnen minder goed aan. Het H-Team pakt dit aan en wil:
"Zo'n zevenhonderd nieuwe hiv-gevallen in Nederland per jaar is veel te veel. Met alle kennis die er is en met de laagdrempelige mogelijkheden die er zijn voor testen en behandelen, moet dat aantal drastisch omlaag kunnen."
- Godelieve de Bree, projectleider van het H-team
Om het aantal hiv-infecties te verminderen worden onder meer campagnes die veilig vrijen aanmoedigen, of mensen laten weten dat ze een hiv-test kunnen doen, uitgebreid. Om meer mensen te bereiken, worden huisartsen actiever betrokken bij het testen op hiv. Ook zijn er twee campagnes. Een voor mensen met hiv en hun behandelaren over de voor- en nadelen van eerder behandelen. En een om te zorgen dat behandelaars een acute infectie sneller herkennen en weten welke stappen ze dan moeten ondernemen.
Tot slot wordt onderzocht of PrEP (pre-expositieprofylaxe) een geschikt middel is om nieuwe infecties te voorkomen. PrEP is een hiv-medicijn dat, als het preventief wordt gebruikt door iemand die hiv-negatief is, kan voorkomen dat hij het virus oploopt. In de VS staat dit middel al in de gezondheidsrichtlijnen en de GGD Amsterdam onderzoekt of we het middel ook in Nederland kunnen voorschrijven. Het middel is geen vervanger van condooms. Het is vooral een uitkomst voor mensen die om wat voor reden dan ook niet of niet altijd condooms gebruiken.
Aidsfonds verwacht dat de gezamenlijke aanpak en de diversiteit van het project een grote bijdrage zal leveren aan het verminderen van nieuwe hiv-infecties in ons land.
Project: H-TEAM*
Startdatum: 1-3-2014
Einddatum: 31-12-2021
Bijdrage Aidsfonds: € 1.186.200
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs
Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Ronald. rberends@aidsfonds.nl
*Samenwerking van: ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam (AMC, VUMC, Slotervaart Ziekenhuis, het OLVG, de DC Klinieken, het Erasmus Medisch Centrum, het Maasstadziekenhuis), huisartsen in Amsterdam, Soa Aids Nederland, de GGD van Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond, het RIVM, de Hiv Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren en de Stichting HIV Monitoring.
Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 411 nieuwe hiv-infecties bij en overlijden er nog steeds mensen aan de gevolgen van aids. We willen het aantal nieuwe hiv-infecties beperken en zorgen dat iedereen met hiv zijn of haar status weet en behandeld wordt. Daar is jouw hulp bij nodig.