Meer aandacht voor hiv in de regio dankzij donateurs

Nederland wil het eerste land ter wereld zijn met nul nieuwe hiv-infecties. Dat gaat goed, maar we zijn er nog niet. Er zijn naar schatting zo’n 1900 Nederlanders die niet weten dat ze hiv hebben en vorig jaar liepen nog altijd 664 nieuwe mensen hiv op. Om hiv voorgoed te stoppen, financiert Aidsfonds vier nieuwe regionale projecten. Deze lopen een jaar en worden mogelijk gemaakt door onze donateurs.

14 november 2019

In Amsterdam komt hiv relatief vaker voor dan in de rest van Nederland. Veel projecten om het aantal hiv-infecties te verminderen vinden daarom plaats in de hoofdstad. Om de hiv-epidemie in heel Nederland tegen te gaan, zijn echter ook lokale initiatieven elders nodig. Daarom gaan we het komende jaar aan de slag in Gelderland, Den Haag, Rotterdam en Limburg.

 

Training voor huisartsen

In de provincie Gelderland zet de GGD op een slimme manier data in. Ze kijken in welke wijken relatief vaker hiv-infecties voorkomen. De huisartsen in die wijken worden vervolgens getraind op het herkennen van een hiv-infectie, zodat mensen sneller doorverwezen worden en hiv-medicijnen krijgen. Als dit werkt, kan het systeem ook in andere regio’s waar hiv minder voorkomt worden toegepast.

 

Voorlichtingen en PrEP

De GGD in Den Haag gaat buiten de gebaande paden om de laatste mensen met hiv in de stad te vinden. Zo worden mensen die de hiv-preventiepil PrEP slikken ingezet om anderen voor te lichten. Ook worden bijvoorbeeld bezoekers van seksfeesten benaderd om zich een dag voor het feest te laten testen op hiv. Dan krijgen ze meteen een paar PrEP-pillen mee om zichzelf te beschermen. 

 

Lotgenoten inzetten

De laatste twee projecten richten zich eveneens op het inzetten van lotgenoten (zogenaamde ‘peers’). In Rotterdam worden mensen met hiv ingezet om anderen te bereiken. En in Limburg worden homomannen ingeschakeld om andere homomannen voor te lichten.

 

Jaarlijks komen er in ons land zo'n 664 nieuwe hiv-infecties bij. We willen het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul brengen en zorgen dat iedereen met hiv zijn of haar status weet en behandeld wordt. Daar is jouw hulp bij nodig.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie