Nieuw hiv-medicijn voor kinderen

Er komt een nieuw medicijn voor kinderen met hiv beschikbaar. Het hiv-medicijn (Tivicay PD) werd onlangs goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het nieuwe medicijn is de eerste hiv-remmer die oplosbaar is in water. Dit maakt het makkelijker voor kinderen met hiv om hun medicijnen in te nemen.

29 juni 2020

Wereldwijd krijgt slechts 54% van de kinderen met hiv van 0 tot 14 jaar, levensreddende medicijnen. Voor volwassenen is dit percentage iets hoger, namelijk 62%. Met het nieuwe medicijn komen er meer opties voor behandeling van kinderen met hiv.

 

“Alleen effectief als het betaalbaar is”

Rouzeh Eghtessadi van Aidsfonds’ partnerorganisatie in Zimbabwe is blij met de komst van het nieuwe middel, maar ook kritisch. “De nieuwe hiv-remmer is alleen effectief," zegt ze, "als het middel betaalbaar en op grote schaal beschikbaar is voor onze kinderen die opgroeien in een kansarme omgeving.”

ViiV Healthcare, de producent van het nieuwe middel, heeft toegezegd dat het kindermedicijn betaalbaar wordt voor lage inkomenslanden en in Sub-Sahara Afrika. Daar worden kinderen het hardst geraakt. Volgens de farmaceut wordt het middel in deze landen tegen productie- en distributiekosten aangeboden tot er een generieke variant op de markt komt.

 

Snelle beschikbaarheid

Voor een medicijn op de markt komt, is goedkeuring van de lokale gezondheidsautoriteit nodig. Door een versneld proces loopt die aanvraag in een aantal Afrikaanse landen al. Maar door de coronacrisis zal implementatie van het middel waarschijnlijk vertraging oplopen in veel landen. Aidsfonds gaat samen met partnerorganisaties helpen bij de uitrol van het nieuwe medicijn, zodat het zo snel mogelijk beschikbaar wordt voor kinderen met hiv.

 

Kinderen lopen achter

Er leven 1,7 miljoen kinderen met hiv op de wereld. Ruim de helft van deze kinderen krijgt geen medicijnen die ervoor zorgen dat ze gezond kunnen opgroeien. Hierdoor sterven iedere dag 273 kinderen aan de gevolgen van aids.

De hoop is dat het medicijn veel kinderen met hiv kan helpen. Sabrina Erné, adviseur kinderprojecten: “De komst van dit medicijn is enorm belangrijk voor de kwetsbare kinderen die wij helpen”.

Aidsfonds heeft een unieke aanpak om deze kinderen te helpen. Lokale gezondheidswerkers gaan in afgelegen gebieden langs gezinnen om kinderen en hun ouders te testen op hiv en ervoor te zorgen dat ze zorg en medicijnen krijgen. Ontdek daar meer over in dit interactieve verhaal.

Elke 5 minuten sterft er een kind aan de gevolgen van aids. Omdat het niet op tijd levensreddende medicijnen heeft gekregen. Jij kunt hier iets aan doen. Met jouw donatie trainen we in meerdere landen, waaronder Oeganda, lokale gezondheidswerkers. Zij zorgen dat kinderen met hiv getest worden en medicijnen krijgen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie