Nieuw hiv-preventiemiddel voor vrouwen goedgekeurd

Er komt een nieuwe optie voor vrouwen om zich te beschermen tegen hiv: een ring die je vaginaal inbrengt en die een maand lang een hiv-preventiemiddel afgeeft. De dapivirine-ring is goedgekeurd door de EMA (European Medicine Agency), wat betekent dat kan worden begonnen met uitrol naar landen waar het middel het hardst nodig is.

Vrouwen met HIV-preventiemiddel

De ring is ontwikkeld door de non-profit-organisatie IPM, en gebruikt dezelfde technologie als de anticonceptiering. Het is een flexibele, siliconen ring die zelf kan worden ingebracht in de vagina en langzaam z’n werkzame stoffen afgeeft – in dit geval de hiv-remmer dapivirine. Onderzoek in Malawi, Zuid-Afrika, Oeganda en Zimbabwe toont aan dat het risico op hiv met gebruik van de ring met meer dan de helft afneemt.

Daarmee is het vooral een goede aanvullende optie voor vrouwen die niet in een positie zijn om condoomgebruik te overleggen en de hiv-preventiepil PrEP niet kunnen of willen gebruiken.

“Dit gaat over vrouwenrechten”

Georgina Caswell van GNP+, één van onze partners, noemt de optie “enorm belangrijk”.  “Je bent om de ring te gebruiken niet afhankelijk van iemand anders. Dit is niet alleen een gezondheidsding. Dit gaat over rechten. Dit gaat over het recht van vrouwen om voor je eigen gezondheid en welzijn te zorgen.”

Dat is in landen in sub-Sahara-Afrika hard nodig. 1 van de 4 hiv-infecties in die regio treft vrouwen tussen de 15 en 24 jaar, terwijl ze maar 10 procent van de bevolking uitmaken. Zij lopen dubbel zoveel risico als mannen in dezelfde leeftijd.

Genderongelijkheid

Dat komt door genderongelijkheid. Vrouwen hebben door wetten en culturele normen bijvoorbeeld minder toegang tot zorg en onderwijs. Daarnaast hebben ze te maken met seksueel geweld en  afhankelijkheid van mannen door armoede. Ook taboes op seksuele gezondheid spelen een rol.

Dat de ring discreet kan worden gebruikt en maar eens per maand vervangen hoeft te worden, maakt dat vrouwen het heft van hun gezondheid in eigen hand kunnen nemen.

Support voor de uitrol

De positieve wetenschappelijke beoordeling van de EMA betekent niet dat de ring meteen kan worden uitgegeven. In elk land moet eerst goedkeuring komen van de lokale gezondheidsautoriteit. Er moeten financiele middelen komen voor de uitrol, en de zorgsector en de vrouwen zelf moeten op de hoogte zijn van de optie, zodat er vraag ontstaat. Wij zetten ons graag in om te lobbyen voor politieke en financiele support, zodat de ring snel op de markt komt.  

Caswell: “Ik vecht al 15 jaar voor preventiemiddelen die door vrouwen zelf kunnen worden geinitieerd. Ik kan niet goed uitdrukken hóe blij ik ben.”


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact