Nieuw initiatief voor ondersteuning hiv-zorg in Oekraïne

Oekraïne is een van de hardst door hiv getroffen landen in Europa. Door de oorlog wordt de zorg voor de 260.000 mensen met hiv/aids uit Oekraïne ernstig bedreigd. Aidsfonds heeft daarom een noodfonds opgericht en ondersteunt ook kleine initiatieven. Bijvoorbeeld zoals die van dr. Casper Rokx en zijn collega’s.

23 maart 2022

Tekorten aan hiv-zorg

Duizenden mensen met hiv uit Oekraïne zijn op de vlucht geslagen en er is een acuut tekort aan specialistische hiv-zorg, waardoor veel mensen geen levensreddende behandeling meer krijgen.

Dr. Casper Rokx

Dr. Casper Rokx– die met steun van Aidsfonds hiv-genezingsonderzoek doet – werkt al jaren nauw samen met collega’s in Lviv, Oekraïne. Die collega’s zagen met pijn in het hart dat mensen met hiv in hun land een dubbel noodlot treft tijdens de oorlog. Samen met dr. Rokx en andere collega-infectiologen van hun Europese Young Investigators Netwerk besloten ze actie te ondernemen.

Toegang tot zorg en medicatie

Ze startten het #aware.hiv Ukraine initiatief. Het doel is om de medische hiv-zorg in Oekraïne tijdens de oorlog en wederopbouw te ondersteunen. In eerste instantie richt de steun zich op Lviv. Deze stad in west Oekraïne is normaal gesproken de culturele hoofdstad van Oekraïne, maar nu de plek waar vluchtelingen een veilig heenkomen zoeken. De opbrengsten van het initiatief worden onder andere ingezet om het maandsalaris (zo’n 250 euro) van in hiv gespecialiseerde verpleegkundigen en dokters te betalen. Ook wordt ervoor gezorgd dat er voldoende hiv-medicatie is en materiaal om bloed af te nemen voor controles.

Aidsfonds ondersteunt dit initiatief van harte.

Stop aids en red levens

Mensen met hiv, in Oekraïne of op de vlucht, hebben jouw hulp dringend nodig. Hun leven hangt af van medicijnen, maar velen zitten nu zonder. 260.000 mensen zijn afhankelijk van hun hiv-medicijnen. Daarom heeft Aidsfonds een noodfonds opgezet. Help jij mee?

ja ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie