Nieuwe cijfers aidsepidemie: daling in groot deel Afrika, toename op andere plekken

In 2023 kwamen er 1,3 miljoen nieuwe hiv-infecties bij en stierven 630.000 mensen aan de gevolgen van aids. De nieuwe cijfers van VN-organisatie UNAIDS laten zien dat de aidsbestrijding wereldwijd gezien weinig vooruitgang boekt: terwijl het aantal infecties in het grootste deel van Afrika daalt, stijgt het op andere plekken.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de epidemie dat er meer nieuwe infecties zijn buiten sub-Sahara Afrika dan erbinnen. Het deel van Afrika onder de Sahara heeft al lange tijd de grootste epidemie. Door betere toegang tot preventie en behandeling daalt het aantal infecties daar, maar er zijn ook delen van de wereld waar het aantal infecties stijgt. In landen in Latijns-Amerika, Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijft het aantal hiv-infecties toenemen.

Hiv in 2023

  • 39,9 miljoen mensen met hiv
  • 30,7 miljoen mensen op behandeling
  • 1,3 miljoen nieuwe hiv-infecties
  • 630.000 mensen overleden door aids

meer cijfers

Discriminerende wetten

Door betere toegang tot zorg en medicijnen daalt het aantal mensen dat sterft aan de gevolgen van aids overal  – behalve in één regio. In Oost-Europa en Centraal-Azië is het aantal sterfgevallen sinds 2010 gestegen met 34%.

Dat heeft alles te maken met taboes rond gezondheid en seksualiteit, en wetten waardoor mensen in de meest kwetsbare posities worden uitgesloten. Denk bijvoorbeeld aan de ‘anti-homopropagandawet’ in Rusland, die voorlichting aan lhbt+’ers praktisch onmogelijk maakt. In landen met discriminerende wetten komt hiv 5 keer vaker voor onder homomannen dan in landen zonder deze wetten.

Hier nam hiv in de afgelopen 10 jaar toe

tekst gaat verder onder illustratie

Ondanks deze zorgwekkende cijfers is er ook goed nieuws: het aantal hiv-infecties onder kinderen is met ruim 60% afgenomen sinds 2010. Kinderen lopen hiv op bij de geboorte of tijdens borstvoeding. Door zwangere vrouwen op tijd te testen en te behandelen, kan die overdracht voorkomen worden.

Meer goed nieuws: het aantal mensen dat toegang heeft tot levensreddende medicatie is met meer dan een miljoen gestegen ten opzichte van 2022, waardoor nu 30,7 miljoen mensen behandeld worden. Die stijging is helaas niet groter dan het aantal nieuwe hiv-infecties, waardoor nog steeds 9,2 miljoen mensen met hiv geen toegang hebben tot levensreddende medicatie.

Belang van politieke wil 

Aidsfonds roept op tot een hernieuwde wereldwijde inzet om hiv en aids te bestrijden, met een focus op het verbeteren van wetgeving, het vergroten van de toegang tot medicatie en het aanpakken van stigma en discriminatie.

“Het einde van aids is een politieke keuze. We hebben in Nederland laten zien dat we de aidsepidemie onder controle kunnen krijgen. Aidsbestrijding houdt echter niet op bij onze landsgrenzen. Nederland heeft de kennis en de plicht om wereldwijd te helpen een einde aan aids te maken.”

Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact