Nieuwe hiv-infecties onder kwetsbare groepen wereldwijd toegenomen

Het einde van aids begint bij gelijke behandeling. Die boodschap draagt Aidsfonds uit tijdens de Canal Parade op de Pride in Amsterdam. Het aantal nieuwe hiv-infecties onder mensen die het meeste risico lopen is wereldwijd toegenomen. Dat komt door criminalisering en discriminatie in een toenemend aantal landen. 

5 augustus 2022

Uit nieuwe cijfers van VN-organisatie UNAIDS blijkt dat wereldwijd zeven op de tien nieuwe hiv-infecties de groepen raken die het meeste risico lopen. Dat zijn homomannen, transgender personen, sekswerkers en drugsgebruikers en hun partners. Een jaar eerder kwam nog 65 procent van de nieuwe infecties voor onder deze groepen. Zij maken wereldwijd minder dan vijf procent van de wereldbevolking uit.

 

Jongeren

Met name jongeren tussen de 15 en 24 jaar in deze kwetsbare groepen liepen het afgelopen jaar hiv op. Criminaliseren van hun gedrag, intimidatie en geweld door rechtshandhaving en dagelijkse stigmatisering en discriminatie, zorgen ervoor dat zij niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Als minderjarigen hebben ze in veel landen bovendien de toestemming nodig van een ouder om zich te testen op hiv. Dat is een extra drempel om broodnodige preventie- en hiv-zorg te krijgen.

 

Meer geweld en risico op hiv

Een kwart van de trans personen wereldwijd had het afgelopen jaar te maken met geweld. Hetzelfde geldt voor een op de vijf sekswerkers, een op de zes drugsgebruikers en een op de 14 homomannen. Uit angst voor geweld en arrestaties mijden deze groepen zorg en authoriteiten, wat hun risico op hiv vergroot. 

Homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen, lopen 28 keer meer risico om hiv op te lopen dan andere volwassen mannen. Bij trans vrouwen is dat 14 keer meer dan andere vrouwen. Driekwart van de mensen uit de risicogroep heeft het afgelopen jaar een hiv-test gedaan, dit betekent dat een kwart niet op de hoogte is van de hiv-status.

 

Vooruitgang

De laatste jaren is er ook vooruitgang geboekt. Sinds 2016 hebben zes landen wetten die homoseksualiteit verbieden afgeschaft en hebben negen landen wetten aangenomen die het mogelijk maken om gender en naam officieel te veranderen zonder verplichte geslachtsaanpassende operatie.

 

The Equal Treatment Club

The Equal Treatment Club is de Aidsfonds-boot die meevaart tijdens de Canal Parade aanstaande zaterdag 6 augustus in Amsterdam. Hiermee roept Aidsfonds op om een einde te maken aan de bestaande ongelijkheid en discriminerende wetgeving te schrappen. Iedereen, waar je ook leeft in de wereld, heeft het recht op goede gezondheidszorg. Alleen gelijke behandeling voor iedereen kan een einde maken aan de hiv-epidemie.

Doneer & ontvang sokken

In veel landen worden lhbtiq+-ers uitgesloten van hiv-preventie en -zorg. Met jouw steun kunnen we hier wat aan doen. Word nu donateur en ontvang de Aidsfonds Pride-sokken waarmee jij laat zien dat je staat voor de bescherming van alle liefdes tegen hiv en aids.

 

doneer

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie