Per dag sterven 275 kinderen aan aids

Wereldwijd worden kinderen hard getroffen door de gevolgen van hiv en aids. 1,7 miljoen kinderen tussen de 0 en 14 jaar leven met hiv. Omdat bijna de helft van deze kinderen geen levensreddende hiv-pillen krijgt, sterven er iedere dag nog 275 kinderen aan de gevolgen van aids.

14 augustus 2019

Jane (2) uit Oeganda is een van die kinderen met hiv. Jane’s moeder Emma wist niet dat ze zelf hiv had toen ze zwanger was van Jane.  Emma kwam er pas achter toen haar dochter ernstig ziek werd.

"Jane werd zo mager dat je de botten op haar vingertjes kon zien. Elke keer als ik naar haar keek, moest ik huilen. Ik was zo bang dat ze dood zou gaan."

- Emma

Lees hun verhaal

Te weinig kinderen op behandeling

Gelukkig krijgt Jane, net als haar moeder, nu medicijnen. Maar dat is voor bijna 800.000 kinderen van 0 tot 14 jaar die hiv hebben niet het geval. Daardoor overlijden er iedere dag 275 kinderen aan de gevolgen van aids.

Het is onacceptabel dat zoveel kinderen met hiv geen medicijnen krijgen. Dit komt vaak doordat deze kinderen op plattelandsgebieden opgroeien en hun ouders niet weten dat zijzelf hiv hebben of hoe ze kunnen voorkomen dat hun kinderen met hiv worden geboren. Omdat die kinderen niet direct gezondheidsproblemen hebben, zijn ze niet in beeld bij een gezondheidscentrum en weet niemand dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is.

Aidsvrije generatie

Daarom werkt Aidsfonds in diverse landen zoals in Oeganda om daar kinderen en zwangere vrouwen te testen op hiv en te zorgen dat zij levensreddende medicijnen krijgen. Ook geven we voorlichting aan de gemeenschap zodat men weet hoe je hiv kan voorkomen, wat het belang is van testen en behandeling. Zo werken we toe naar een wereld waarin geen kinderen meer met hiv worden geboren.

Alleen met hiv-remmers blijven Emma en Jane gezond en hebben ze een toekomst samen. Help Aidsfonds de liefde te beschermen van Emma, Jane en miljoenen anderen. 

help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie