Samen liepen we de Pride walk 2023
Op zaterdag 22 juli liepen duizenden mensen mee tijdens de Pride Walk om aandacht te vragen voor de rechten en acceptatie van lhbtiq'ers. De actualiteit in Oeganda maakte het protest dit jaar extra belangrijk. Ook in andere Afrikaanse landen dreigen er strengere anti-homowetten. Dat brengt de lhbtiq+'ers in levensgevaar en hiv-zorg aan hen onmogelijk. Dat mogen we niet laten gebeuren!
Aids is op te lossen. Dus waar wachten we op?
De hiv-epidemie, die al meer dan 40 jaar lang duurt, kan beëindigd worden. Er zijn al meer dan 25 jaar medicijnen om mensen met hiv succesvol te behandelen, zodat ze gezond kunnen leven en het virus ook niet meer kunnen doorgeven. Én er zijn effectieve preventiemiddelen, zodat niemand nog hiv hoeft op te lopen. Maar miljoenen mensen wachten nog op voorlichting en levensreddende hiv-zorg, omdat ze gediscrimineerd worden om wie ze zijn.
Zorgelijke ontwikkelingen
Het is onacceptabel dat in een toenemend aantal landen in de wereld de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap en mensen met hiv niet gerespecteerd worden. Door een nieuwe wet in Oeganda staat nu de doodstraf op mensen met hiv die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Hiv-voorlichting en -zorg aan lhbtiq+’ers is praktisch onmogelijk gemaakt. De parlementen van Ghana en Kenia werken aan vergelijkbare wetgeving.
Dank voor je steun
We kunnen aids oplossen als we aan die ongelijkheid een einde maken. Dat was de boodschap tijdens de Queer & Pride Amsterdam, in de Pride Walk en de Canal Parade. We zijn dan ook erg blij dat we vanuit Aidsfonds met ruim 100 medewerkers, vrijwilligers, donateurs en supporters meeliepen met de Pride Walk. Dankjewel aan iedereen die met ons meeliep! Met jouw steun blijven we strijden tegen deze ongelijkheid, schending van rechten en discriminatie.