Steeds meer nieuwe hiv-infecties in Rusland

Er speelt zich een ramp af in Rusland. Het aantal mensen dat een hiv-diagnose krijgt in Rusland neemt schrikbarend toe. Terwijl we precies weten wat er moet gebeuren om dat te voorkomen. 

25 maart 2018

In 2016 zijn er in het land 103.000 nieuwe hiv-infecties vastgesteld. Dat zijn er meer dan in de jaren daarvoor. Sinds 2011 is het aantal mensen bij wie hiv is vastgesteld per jaar met 10 procent gestegen. Ter vergelijking: in Zuid-Afrika is het aantal nieuwe hiv-infecties in 5 jaar met 23% gedaald. 

Rusland doet geheimzinnig

De Russische overheid negeert de hiv- en aidsproblematiek in het land. Hierdoor neemt het aantal mensen met hiv alleen maar toe. Tegelijkertijd neemt de toegang tot hiv-medicijnen vermoedelijk alleen maar af. Omdat de Russische overheid geheimzinnig doet over de grootte en impact van de hiv epidemie is het onduidelijk hoeveel mensen vandaag de dag op behandeling zijn.

"Mensen staan om 6 uur 's ochtends in de rij om vervolgens te horen dat de hiv-medicijnen op zijn. Er was nooit eerder zo'n groot tekort aan hiv-pillen als afgelopen jaar." 

Sasha, hiv-activiste

80 aidsdoden per dag

Volgens de Russische overheid zijn er in het land 1,16 miljoen mensen met hiv. Dit aantal ligt hoogstwaarschijnlijk in werkelijkheid veel hoger. Daarnaast zijn er waarschijnlijk veel mensen die niet eens weten dat ze hiv hebben en dus ook geen medicijnen krijgen. Hierdoor en door het gebrek aan hiv-medicijnen in het land, overlijden dagelijks 80 mensen aan de gevolgen van aids. Het aantal doden neemt alleen maar toe.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie