Twee mensen mogelijk genezen van hiv

Voor het eerst zijn er meerdere mensen die mogelijk genezen zijn van hiv. Dat is gebleken in het baanbrekend onderzoek van samenwerkende internationale wetenschappers, onder leiding van het Utrechts Medisch Centrum (UMC).

5 maart 2019

Op het wetenschappelijke congres CROI in Seattle, in de VS, is door de Utrechtse onderzoekers vandaag bekend gemaakt dat 2 mensen met hiv, die ook leukemie hadden, vrij zijn van hiv na een stamceltransplantatie. Na deze kankertherapie was het hiv-virus bij hen niet meer te vinden. Bij de Britse patiënt is zelfs na 18 maanden zonder hiv-medicijnen het hiv-virus nog steeds verdwenen, de andere Duitse patiënt gebruikt 3,5 maanden geen hiv- medicijnen meer en is nog vrij van hiv. 

 

Investeren in onderzoek

“Dit is geweldig inspirerend nieuws en na tientallen jaren van onderzoek een hoopvol resultaat," zegt Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds. "Want genezen is de droom van iedereen die hiv heeft, het betekent het einde van levenslang pillen slikken en van het stigma. Maar de zoektocht naar hiv-genezing gaat onverminderd door, want we willen uiteindelijk een genezingsbehandeling die minder ingrijpend is en toegankelijk is voor de 37 miljoen mensen met hiv op de wereld. Daarom blijven wij investeren in onderzoek naar genezing, om meer nieuwe doorbraken te forceren.”

 

Timothy Brown

Tot voor kort was er maar 1 persoon, de Amerikaan Timothy Brown, langdurig genezen van hiv. Ook hij had leukemie en bleek na een stamceltransplantatie in 2007 vrij van hiv. Sindsdien zijn er enkele personen geweest bij wie het leek dat ze genezen waren van hiv, maar bij wie het virus toch weer meetbaar werd.

Daarom zijn onderzoekers terughoudend met de term ‘genezing’. Met de nieuwe resultaten laat het UMC wel zien dat het mogelijk is om de behandeling van Timothy Brown succesvol te herhalen. Stamceltransplantaties zijn echter wel risicovol: 15 tot 20 procent van de patiënten overlijdt door complicaties na de behandeling. Daarom wordt deze alleen ingezet wanneer er geen andere mogelijkheden zijn. 

 

Combinatie

Volgens experts is het de verwachting dat een uiteindelijke hiv-genezingstherapie zal bestaan uit een combinatie van verschillende methodes. Welke combinatie dat zal zijn, is nog niet bekend. Daarom is het van belang om te blijven zoeken naar verschillende aanpakken.

 

Hiv Genezingsfonds

Aidsfonds wil met het Hiv Genezingsfonds de komende 5 jaren 10 miljoen extra beschikbaar maken voor hiv-genezing.  Juist in de Nederlandse academische ziekenhuizen wordt innovatief onderzoek gedaan naar verschillende manieren om hiv te genezen.

Help mee de droom waar te maken

Genezing van hiv is onze droom. Met het Hiv Genezing Fonds bundelen we alle krachten. 

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie