Tweemaandelijkse injectie beschermt vrouwen effectief tegen hiv

Uit onderzoek in een aantal Afrikaanse landen blijkt dat een tweemaandelijkse injectie vrouwen effectief beschermt tegen hiv. Dat is heel goed nieuws, want meer preventieopties zijn hard nodig. Elke week lopen 5500 jonge vrouwen (15-24 jaar) hiv op.

10 november 2020

Effectiever dan pillen

In het onderzoek werd de effectiviteit van de tweemaandelijkse injectie vergeleken met het dagelijks gebruik van de hiv-preventiepil PrEP. Bij een injectie bleek het risico op hiv 9 keer lager dan bij PrEP. PrEP is zeer effectief bij consequent dagelijks gebruik, maar in de praktijk lukt het niet iedereen om pillen elke dag te slikken. Niet alleen omdat ze makkelijk te vergeten zijn, maar ook omdat sommige vrouwen uit angst voor stigma geen pillen bij zich durven te hebben. Een injectie die eens per 2 maanden discreet kan worden gegeven is daarom een mooie nieuwe optie.

 

Risicogroep

1 van de 4 hiv-infecties in sub-Sahara-Afrika treft vrouwen tussen de 15 en 24 jaar, terwijl ze maar 10 procent van de bevolking uitmaken. Zij lopen dubbel zoveel risico als mannen in dezelfde leeftijd. Veel vrouwen in de regio zijn niet in een positie om condoomgebruik te overleggen. Dat maakt alternatieve en aanvullende preventieopties zo belangrijk.

 

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in Botswana, Kenia, Malawi, Zuid-Afrika, Eswatini, Oeganda en Zimbabwe, onder 3200 cisgender vrouwen van 18 tot 45 jaar. Eerder dit jaar bleek al dat de injecties bij cis mannen en trans vrouwen zeer effectief waren. Een aansluitend onderzoek wordt uitgevoerd onder cis meisjes jonger dan 18 jaar.  Nu is het zaak dat  de preventieve injecties laagdrempelig beschikbaar komen voor iedereen die ze wil gebruiken.

 

Ring

Onlangs werd ook de dapivirinering goedgekeurd. Die kan door vrouwen zelf discreet worden ingebracht en werkt een maand lang. “Dit is niet alleen een gezondheidsding,” zei een partner van Aidsfonds hierover. “Dit gaat over rechten. Dit gaat over het recht van vrouwen om voor je eigen gezondheid en welzijn te zorgen."

Help mee.

We kunnen aids stoppen. Met jouw hulp zorgen we ervoor dat meer mensen hiv-remmers krijgen en voorkomen we nog meer nieuwe hiv-infecties. 

 

doneer nu

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie