Waarom wij het klimaatprotest in Den Haag ondersteunen

Aidsfonds – Soa Aids Nederland sluit zich aan bij de brede coalitie die morgen het klimaatprotest in Den Haag ondersteunt. Onze pleitbezorger Lyle Muns zal samen met vertegenwoordigers van andere maatschappelijke organisaties aanwezig zijn bij de demonstratie, met een spandoek met de tekst "Wij staan voor het recht op protest".

27 januari 2023

De vertegenwoordigers gaan zelf niet de A12 op, maar lopen met het spandoek naast de A12, bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Onze directeur Mark Vermeulen: "Het recht op vrije meningsuiting en demonstratie is de basis van een democratische, rechtvaardige samenleving. Dat recht is cruciaal om misstanden aan de kaak te stellen en maatschappelijk debat aan te jagen. Aidsfonds zet zich samen met al haar partners internationaal al vele jaren in om dit te waarborgen. Nu aan dit recht wordt getornd in Nederland laten wij samen met een brede coalitie van ons horen.

"Klimaatverandering bedreigt de gezondheid en de toekomst van ons allemaal. Groepen die op een vreedzame manier aandacht vragen voor deze kwestie mogen niet monddood worden gemaakt. Het optreden van het OM waarbij gisteren een aantal activisten zijn opgepakt is buiten proportie. Acties en demonstraties horen bij een democratie en alle belangengroepen dienen daarbij gelijk te worden behandeld. En dat is hier in het geding.

"Daarom staan wij morgen zij aan zij met een brede coalitie. We kunnen niet toekijken terwijl het demonstratierecht en de vrijheid voor sommige groepen wordt ingeperkt. Nederland heeft een lange traditie als het gaat om vrijheid. Laten we die koesteren en bewaken."

Organisaties

In totaal zijn er bijna 40 organisaties aanwezig bij de demonstratie: ActionAid, Aidsfonds, Both ENDS, Care Nederland, COC, Cordaid, Defense for Children, DeGoedeZaak, Fietsersbond, FNV, Fossielvrij NL, Fridays For Future, Greenpeace Nederland, Grootouders voor het Klimaat, Humanistisch Verbond, Jonge Klimaatbeweging, Micha Nederland, Milieudefensie, Milieudefensie Jong, Musicians Without Borders, Netherlands Helsinki Committee, Oxfam Novib, Partos, PAX, Plan International, Reclame Fossielvrij, RNW Media, Save the Children, Schone Kleren Campagne, Simavi, Stichting Vluchteling, Teachers for Climate, Tearfund, Terre des Hommes, The Hunger Project, Transnational Institute (TNI), Urgenda, WECF International en WO=MEN.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie