We spraken met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Deze week spraken we, namens het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), met de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp. Dit was onze boodschap.

28 augustus 2024

We maken ons zorgen over de groeiende druk op mensenrechten en het maatschappelijk middenveld, zowel in Nederland als internationaal. Vanuit Aidsfonds benadrukten we dat gezondheid en mensenrechten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer mensenrechten worden geschonden, is ook de gezondheid in gevaar. Wist je bijvoorbeeld dat landen die lhbt+'ers criminaliseren 5x meer hiv-gevallen onder deze groep hebben dan landen waar lhbt+'ers niet worden vervolgd?
 
Tegelijkertijd kan gezondheid een ingang zijn om mensenrechten bespreekbaar te maken. Zo decriminaliseerden verschillende landen homoseksualiteit, mede omdat ze het aantal hiv-infecties willen verminderen.
 
Nederland heeft altijd cruciale steun geboden in de strijd tegen hiv, het beschermen van lhbt+ rechten, en het bevorderen van mensenrechten. Nu anti-rechtenbewegingen wereldwijd groeien, is deze Nederlandse steun relevanter en belangrijker dan ooit!

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie