Zo strijden we in 2022 tegen hiv en aids

Samen met jou werken we aan ons ultieme doel: een wereld zonder aids! We hebben door de jaren heen enorm veel bereikt. Maar onze gezamenlijke inzet blijft hard nodig. Met de hulp van donateurs pakken we hiv en aids op drie fronten tegelijk aan:

3 februari 2022

1. Voorlichting en preventie

Niet iedereen weet hoe zich te beschermen tegen een hiv-infectie. Dus zorgen we voor duurzame, gedegen voorlichting. Met uw bijdrage leiden we lokale mensen op tot gezondheidswerkers, die voorlichting geven en hiv bespreekbaar maken – op scholen, in kerken en bij dorpsbijeenkomsten.

Preventiemiddel voor vrouwen

63% van alle nieuwe hiv infecties in Sub-Sahara Afrika betreft vrouwen en meisjes. Gelukkig komen er steeds meer middelen voor hen om zichzelf te beschermen tegen het virus. Zo is er sinds kort de dapivirine ring: een ring die ze zelf vaginaal kunnen inbrengen en die dan een maand lang een hiv preventiemiddel afgeeft. Wij willen zorgen dat de ring zo snel mogelijk in meerdere Afrikaanse landen als preventiemiddel beschikbaar komt.

Naar Nederlands voorbeeld

Elk jaar lopen 170.000 tieners een hiv-infectie op, omdat traditionele diensten hen onvoldoende weten te helpen. Steeds meer jongeren hebben echter toegang tot internet. Daarom ontwikkelen we in Kenia, Zuid-Afrika, Mozambique en Indonesië – in navolging van onze succesvolle Nederlandse jongerenwebsite Sense – online jongerenplatforms met informatie, persoonlijke verhalen en tips. Zo zorgen we dat zoveel mogelijk jongeren weten hoe ze een hiv-infectie kunnen voorkomen.

“Het online jongerenplatform heeft me zó goed geholpen. Via het platform ben ik getest. Ik kreeg toen te horen dat ik hiv heb. Dat was heel moeilijk, maar door de goede begeleiding ben ik begonnen met hiv-medicatie. Het platform is een veilige plek waar ik vrienden kan ontmoeten en mezelf kan zijn.” – William

2.  Testen en behandelen

Elk jaar lopen zo’n 1,5 miljoen mensen hiv op. Een op de vier krijgt geen levensreddende medicijnen. Daarom zetten we vol in op het verbeteren van de toegang tot hivtesten en -medicijnen. Die medicijnen redden levens én zorgen ervoor dat het virus niet op anderen kan worden overgedragen.

Acute hulp

In Rusland helpen we via ons noodfonds mensen met hiv en activisten in de meest kritieke situaties. Hiermee krijgen 25.000 mensen direct levensreddende hulp. Daarnaast zorgen we voor steeds meer veilige testlocaties en medicijnen voor mensen met hiv die gediscrimineerd worden in reguliere klinieken. Voor duurzame verandering op de lange termijn werken we samen met lokale klinieken en partners.

Lobby voor kindermedicijnen

Vorig jaar lobbyden we met succes bij de Keniaanse overheid om een speciaal kinderhivmedicijn in te kopen. Jonge kinderen kunnen dankzij deze kleinere pillen, zonder vieze smaak, veel makkelijker hun behandeling volhouden. Dit jaar willen we zorgen dat het kindermedicijn daadwerkelijk beschikbaar komt, ook in andere landen, zodat zoveel mogelijk kinderen medicatie op maat krijgen.

“Blessing begon pas op z’n tweede te lopen en was constant ziek. Een gezondheidswerker testte hem op hiv en zorgde dat hij hiv-medicijnen kreeg. Blessing werd sterker en sindsdien is hij gezond. Dankzij de gezondheidswerker van Aidsfonds is hij opgegroeid tot een sterke jongen.”

- Moeder van Blessing (7)

3. Wetenschappelijk onderzoek

Bijna 38 miljoen mensen met hiv moeten de rest van hun leven elke dag minstens één pil slikken. Door de corona-pandemie hebben we gezien dat dit een kwetsbaar punt is in de aidsbestrijding. Vaak waren hiv-pillen niet leverbaar, konden mensen niet bij de kliniek komen of was er te weinig eten waardoor de pillen niet goed werkte. De enige permanente oplossing hiervoor is genezing. Daarom investeren we in baanbrekend en innovatief onderzoek van Nederlandse wetenschappers.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie