Zorgen om aidsepidemie in Nigeria

Nigeria is na Zuid-Afrika het land met de meeste inwoners die leven met hiv, namelijk 3,1 miljoen. De National Agency for the Control of HIV/AIDS (NACA) maakt zich zorgen om de aanhoudende aidsepidemie in het land. Slechts een op de drie Nigerianen met hiv krijgen levensreddende hiv-zorg. Hierdoor overleden er vorig jaar 150.000 mensen aan de gevolgen van aids. 

19 november 2018

Tweederde van het aantal nieuwe hiv-infecties in West- en Centraal-Afrika vond plaats in Nigeria. De epidemie raakt niet alleen volwassenen, ook kinderen zijn het slachtoffer. Terwijl wereldwijd steeds minder kinderen met hiv worden geboren, blijft Nigeria achter. Zwangere vrouwen met hiv hebben in Nigeria vaak te weinig geld om hiv-medicijnen te betalen om ervoor te zorgen dat hun baby zonder hiv wordt geboren. Volgens de Verenigde Naties worden in Nigeria meer baby's met hiv geboren dan in andere landen.

De epidemie heeft een enorme impact op de jongste generatie, 1,8 miljoen kinderen zijn wees geworden door aids. Het zijn vaak de meisjes die na de dood van een ouder de zorg voor het gezin op zich moeten nemen en niet langer naar school kunnen. Hierdoor leren ze vervolgens niet hoe zich kunnen beschermen tegen hiv en aids. Zo laat NACA weten aan de nationale krant van Nigeria. 

"Drie jaar geleden kwam ik in aanraking met het project van Aidsfonds. Ik ontmoette andere jonge vrouwen met hiv. Ze hielpen me weer op de been."

- Anita (21), Nigeria

Lees meer

Steeds minder geld voor de aidsbestrijding

Wereldwijd nemen subsidies voor de aidsbestrijding af. De Verenigde Staten is altijd een van de grootste donorlanden in de aidsbestrijding geweest. Sinds het presidentschap van Trump is de financiële bijdrage van de Amerikaanse regering aan de internationale aidsbestrijding al met 25 miljoen gedaald. Gevreesd wordt dat er straks in totaal 1 biljoen minder subsidie beschikbaar wordt. Nigeria is grotendeels afhankelijk van buitenlandse steun. 

De NACA vreest dat bezuinigingen op de internationale aidsbestrijding binnen drie jaar het leven van een miljoen Nigerianen gaat kosten. Van de miljoen Nigerianen die op behandeling zijn, zijn slechts 60.000 mensen op behandeling dankzij de Nigeriaanse overheid. De rest is afhankelijk van de Amerikaanse regering en internationale hulporganisaties. 

Ook Aidsfonds is actief in Nigeria. Met steun van donateurs helpen we groepen die extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van hiv en aids, zoals jonge vrouwen, meisjes en homomannen. Lees meer over ons project. 

 

In veel landen wordt de liefde bedreigd. Spreek je uit tegen dit onrecht, want alle liefdes verdienen bescherming. Teken daarom nu de Universele Verklaring van de Liefde.

teken nu

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie