Impact van aids

Aids is meer dan een ziekte. Het is ook een economische ramp; een bedreiging voor de veiligheid en de bevolking. Wereldwijd zijn er meer dan 30 miljoen mensen aan aids overleden. Als we niets doen, zullen er in 2030 bijna 11 miljoen extra aidsdoden te betreuren zijn. 

 

Economische impact

Van alle landen in de wereld zijn het de ontwikkelingslanden die het zwaarst worden getroffen door aids. Armoede en maatschappelijke kwetsbaarheid/ongelijkheid staan aan de basis van de verspreiding van hiv/aids. 

Aids treft met name jonge mensen, die in de bloei van hun leven zijn. Zij zijn de economische motor van een land. Het verlies van een kostwinner betekent in veel landen dat de achterblijvende familie in armoede komt te leven. 

De economische impact van aids raakt niet alleen individuen. Bedrijven zien hun werknemers overlijden aan de gevolgen van aids en krijgen steeds moeilijker personeel. Op landelijk niveau daalt de productie, en daarmee de inkomsten die een overheid kan besteden aan bijvoorbeeld infrastructuur en gezondheidszorg.

Stigma en uitsluiting

Wereldwijd zijn er kwetsbare groepen die een verhoogde kans hebben om het hiv-virus op te lopen. Jongeren, sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen (MSM) behoren hier onder andere toe. Maar aids sluit niemand uit! Naast het gezondheidsaspect hebben mensen met hiv ook te maken met sociale uitsluiting en stigma. De impact van aids beïnvloedt individuen.

En toch, voor miljarden mensen op de wereld bestaat aids niet. Ze praten er niet over, ze lezen er niet over, ze doen alsof de ziekte er helemaal niet is. In veel landen rust op aids en seks een groot taboe. Dat maakt het moeilijk om de bevolking voor te lichten. Niet alleen over de manier waarop je aids kunt krijgen, maar ook over de manier waarop je dat kunt voorkomen. Zo krijgt het virus alle kans om zich verder te verspreiden.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie