Microbiciden

Een microbicide is een gel of ring die bedoeld is vaginaal of rectaal in te brengen om hiv-overdracht tegen te gaan. Microbiciden zijn niet op de markt. Het gaat om een nieuw preventiemiddel waarvan het effect nog wordt onderzocht. 

In juli 2010 werd voor het eerst een vaginaal middel gevonden dat deels effectief is en veel hoop biedt voor een effectiever middel in de toekomst. Er is dus een zeer belangrijke stap gezet op de weg naar een vaginaal product dat vrouwen kunnen gebruiken om zichzelf tegen hiv te beschermen, ook als ze zwanger willen worden.

Er bestaan verschillende vaginale gels waarvan wordt onderzocht of ze kunnen voorkomen dat een vrouw hiv oploopt. Elke vaginale gel bevat een ander actief stofje, net zoals er tabletten zijn in allerlei soorten en maten. In 2010 werd voor het eerst een effect gemeten bij de gel 'tenofovir'. Het succesvolle middel tenofovir is specifiek gericht op het hiv-virus. In hoge doseringen wordt het ook gebruikt als hiv-remmer voor de behandeling van hiv-patiënten. De gel verminderde het aantal nieuwe hiv-infecties met 40-50%. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een gebruikersvriendelijkere methode, omdat hoe consequenter de gel wordt aangebracht hoe positiever het effect. Ook wordt er gekeken of verschillende hiv-remmers met elkaar gecombineerd kunnen worden om de kans op resistentie te verkleinen.

Helaas is er ook minder goed nieuws, want in 2011 is een onderzoek voortijdig gestopt omdat er geen effect werd gemeten bij de vaginale gel. Er wordt nu onderzocht waarom het effect niet werd gemeten.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie