PrEP

PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe: het preventief innemen van hiv-medicatie, vóórdat je aan hiv bent blootgesteld, om te voorkomen dat je hiv oploopt.

Beschermd door PrEP

Net als PEP heeft PrEP het doel om een hiv-infectie te voorkomen. PrEP kun je slikken voordat je risico loopt op hiv, PEP slik je nadat je al risico hebt gelopen. Het dagelijks slikken van één combinatiepil van twee hiv-remmers, kan de kans op hiv-infectie tot 99 procent verkleinen. PrEP is dus een nuttige aanvullende beschermingsmethode voor mensen die meer dan gemiddeld risico lopen op hiv. Bijvoorbeeld in een periode van veel seks met wisselende partners waarin het niet altijd lukt om een condoom te gebruiken.

Onderzoek naar PrEP

PrEP is in Nederland verkrijgbaar op doktersrecept, en voor een beperkt aantal mensen ook via de GGD. De pillen worden in Nederland niet vergoed.

Wel is in juni 2016 de GGD Amsterdam met het onderzoeksproject AMPrEP gestart naar de toepasbaarheid van PrEP voor hiv-preventie onder homomannen en transgender personen. AMPrEP is onderdeel van het H-TEAM (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam), een uniek samenwerkingsverband dat als doel heeft de verspreiding van hiv in Amsterdam terug te dringen en de gezondheid van mensen met hiv te verbeteren.


Kijk voor meer informatie over PrEP in ons PrEP-dossier of op de website van mantotman.nl.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie