Stigma

In veel landen bestaan grote taboes over seks en aids. Dat maakt het erg moeilijk om de bevolking voor te lichten over hoe je een hiv-infectie kunt voorkomen. 

Een goede aidsbestrijding begint juist met goede voorlichting. Als mensen niet voldoende zijn voorgelicht over hoe het nu werkelijk zit met hiv en aids, gaan bovendien allerlei onzinverhalen en fantasieën over de ziekte de ronde doen. Hiv krijgt zo een hardnekkig stigma.

Ook in Nederland is het stigma van hiv nog steeds een probleem. Mensen met hiv krijgen regelmatig te maken met negatieve reacties uit hun omgeving. Veel mensen houden daarom hun hiv-status geheim, ook voor familie en vrienden. Ook bleek uit onderzoek van TNS NIPO dat er nog veel onwetendheid en vooroordelen bestaan ten aanzien van hiv en aids. 

Het stigma van hiv uit zich meestal als discriminatie: verwijten, meer fysieke afstand, vermijding, speciale onnodige hygiënische maatregelen, onverschilligheid en uitsluiting (Arjan Bos, Universiteit Maastricht 2008).

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie