Stigma

In veel landen bestaan grote taboes over seks en aids. Dat maakt het erg moeilijk om de bevolking voor te lichten over hoe je een hiv-infectie kunt voorkomen. 

Een goede aidsbestrijding begint juist met goede voorlichting. Als mensen niet voldoende zijn voorgelicht over hoe het nu werkelijk zit met hiv en aids, gaan bovendien allerlei onzinverhalen en fantasieën over de ziekte de ronde doen. Hiv krijgt zo een hardnekkig stigma.

Ook in Nederland is het stigma van hiv nog steeds een probleem. Mensen met hiv krijgen regelmatig te maken met negatieve reacties uit hun omgeving. Veel mensen houden daarom hun hiv-status geheim, ook voor familie en vrienden. Ook bleek uit onderzoek van TNS NIPO dat er nog veel onwetendheid en vooroordelen bestaan ten aanzien van hiv en aids. 

Het stigma van hiv uit zich meestal als discriminatie: verwijten, meer fysieke afstand, vermijding, speciale onnodige hygiënische maatregelen, onverschilligheid en uitsluiting (Arjan Bos, Universiteit Maastricht 2008).

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie