Hiv in Nederland

In Nederland leven er naar schatting 23.700 mensen met hiv. Het grootste deel van hen die weten dat ze hiv hebben, 93%, wordt behandeld. Zij hebben dankzij de hiv-remmers dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv. Bovendien kunnen mensen die succesvol worden behandeld het virus niet overdragen. Naar schatting weten 1.730 mensen in Nederland niet dat ze het virus bij zich dragen. 

Te laat in zorg

Hoewel het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland geleidelijk afneemt, kregen in 2019 toch nog 580 mensen een positieve hiv-diagnose. Helaas komen veel van hen te laat in zorg. Daardoor sterven er in Nederland nog altijd zo'n 20 mensen per jaar aan de gevolgen van aids.

Hiv zonder dat je het weet

Het grootste risico dat de epidemie in Nederland zich uitbreidt, komt van mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Als je niet weet dat je hiv hebt, is de kans dat je hiv overdraagt groter. Mensen die namelijk wel weten dat ze hiv hebben, vrijen in de regel veiliger. Daarnaast heb je meer virus in je bloed vlak nadat je geïnfecteerd bent. Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. (Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s.) Dit heet N=N: Niet meetbaar = Niet overdraagbaar. In Nederland testen we daarom actief op hiv. Iedereen die voor een soa-test bij de GGD komt, krijgt een hiv-test aangeboden. Mannen met homoseksuele contacten en sekswerkers krijgen het advies om zich elk half jaar op hiv en andere soa's te laten testen. Zwangere vrouwen worden standaard op hiv getest, mede om hiv bij hun baby's te voorkomen.

Discriminatie

Helaas krijgen mensen met hiv in ons land nog steeds te maken met negatieve reacties. Zeker de helft van de mensen met hiv in Nederland heeft te maken (gehad) met discriminatie in de familiesfeer of vriendenkring, het uitgaansleven, in de werksfeer, en bij contacten met financiële dienstverleners of door hun sekspartner. Denk hierbij aan beschuldigingen, vermijding, buitengewone hygiënische maatregelen, onverschilligheid en uitsluiting. Bij veel mensen met hiv veroorzaakt dit stress en andere gezondheidsklachten. Discriminatie heeft bovendien een negatief effect op de aidsbestrijding. Men praat hierdoor minder makkelijk over hiv terwijl dit juist nodig is voor goede preventie. Ook meer aandacht geven aan de verwerking van de diagnose, (zelf)stigma, sociale vaardigheden, het voorkomen van stress en inzicht in rechten voor mensen met hiv blijft belangrijk.

Niet alleen hiv

Het hebben van andere aandoeningen naast hiv (dit heet co-morbiditeit), komt bij mensen met hiv steeds vaker voor. Zo hebben jongeren en homoseksuele mannen met hiv relatief vaker een soa. Ook ouderdomsklachten komen geregeld voor bij hiv-positieven. Doordat de gemiddelde leeftijd van mensen met hiv stijgt, én omdat - volgens recente indicaties - mensen met hiv sneller verouderen. Verontrustend nieuws, omdat niet altijd vast te stellen is of bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten het gevolg zijn van een leefstijl, de hiv-medicatie, veroudering of een combinatie hiervan. Er is dus meer inzicht nodig in het voorkomen van deze klachten. Bovendien zullen hulpverleners moeten zoeken naar manieren om beter aan de veranderende behoefte van patiënten te voldoen. 

Meest getroffen groepen

Zeker 41 procent van de mensen met hiv komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Hiv-preventie onder deze groep is lastig vanwege het taboe op hiv en aids. Het betrekken van migranten en migrantenorganisaties die een belangrijke rol vervullen binnen de gemeenschappen is een goede optie om de preventieboodschap gecommuniceerd te krijgen. En door het effect van preventie op migranten in kaart te brengen, kunnen we deze verbeteren en andere migrantengroepen hiervan laten profiteren. 

Tweederde van alle hiv-infecties in Nederland vindt plaats bij mannen die seks hebben met mannen. Hoewel het totale aantal nieuwe infecties langzaam daalt, stijgt het aandeel van jonge homomannen en homomannen uit andere culturen hierin. 

Condooms en voorlichting zijn volgens Aidsfonds nog steeds erg belangrijk om hiv en andere soa’s te voorkomen. Maar er is meer nodig. Aidsfonds wil dat PrEP wordt toegevoegd aan het hiv-preventiepakket. Deze hiv-preventiepil is bewezen effectief en veilig. PrEP is zelfs beschikbaar in diverse westerse landen, maar wordt in Nederland nog niet vergoed. Uit interviews met experts blijkt dat er knelpunten zitten in de preventie gericht op deze groepen. 

Meer weten?

Elk jaar brengt het RIVM een rapport uit met de laatste soa- en hiv-cijfers. In dit rapport staan ook de kenmerken beschreven van de hiv-epidemie. Dit onderdeel wordt verzorgd door de Stichting Hiv Monitoring. Deze laatste geeft een uitgebreid, wetenschappelijk rapport uit met algemene kenmerken van mensen die onder behandeling zijn bij de 12 hiv-behandelcentra in Nederland. Het gaat hier bijvoorbeeld om de gemiddelde leeftijd bij de hiv-diagnose en de manier waarop hiv is opgelopen. Ook staat in dit rapport hoe het staat met de verspreiding van resistent virus.

Wat weet jij van hiv en aids?

Is hiv overdraagbaar door zweet? Hoeveel procent van de mensen met hiv krijgt medicijnen? En wat is de overeenkomst tussen Elton John en Bill Clinton? Doe de hiv kennisquiz en test je kennis. 

 

test je kennis

Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 664 nieuwe hiv-infecties bij en gaan tientallen mensen dood aan de gevolgen van aids. Daarom zetten we alles op alles om dit te stoppen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Help je mee?

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie