Op weg naar een wereld zonder aids

Testen op hiv

Naar schatting leven er in Nederland 23.100 mensen met hiv. Naar schatting zijn er 2.300 mensen in Nederland die niet weten dat ze hiv hebben.

Laat je testen

De enige manier om zeker te weten of je wel of geen hiv hebt, is een hiv-test laten doen. Dat kan bij je huisarts of bij de soa-poli van de GGD. De hiv-test is niet zo duur, meestal een of twee tientjes. Of de test vergoed wordt, verschilt per verzekeraar. Een soa/hiv-test valt onder de ziektekostenverzekering. Houdt er rekening mee dat iedereen een eigen risico heeft bij de zorgverzekering, dit betekent dat je de test zelf moet betalen als je eigen risico nog niet helemaal is gebruikt. Je zorgverzekeraar kan duidelijkheid geven over de vergoeding van een hiv- of soa-test.

Bepaalde risicogroepen kunnen zich gratis en anoniem laten testen bij de GGD: bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit landen waar hiv veel voorkomt. Een gratis soa- of hiv-test bij de GGD is er ook voor jongeren tot 25 jaar.

Wel of geen hiv?

Wel hiv?
Veel mensen vinden het spannend om een hiv-test te doen. Dat is begrijpelijk vanwege de ernst van hiv. Maar hoe eerder je het weet, hoe beter. Want hiv kan tegenwoordig goed worden behandeld met medicijnen (hiv-remmers). En hoe sneller je met behandeling start, hoe minder schade hiv kan aanrichten aan je afweer. De behandeling met hiv-remmers wordt vergoed door de ziektekostenverzekering.

Geen hiv!
Het is belangrijk om te beseffen dat de hiv-test in veruit de meeste gevallen uitwijst dat iemand geen hiv heeft.

Jaarlijks komen er in Nederland 750 nieuwe hiv-infecties bij. Aidsfonds doet er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe hiv-infecties te voorkomen. Help jij mee?

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie