Op weg naar een wereld zonder aids

De uitslag

Negatief of positief. En dan?

De uitslag is hiv-negatief: 

Dit betekent goed nieuws: er is geen hiv in het bloed gevonden. Als je in de drie maanden voor de test geen risico hebt gelopen, dan kun je ervan uitgaan dat je geen hiv hebt.

De uitslag is hiv-positief:

Dit betekent dat antistoffen tegen hiv in het bloed zijn gevonden. Je hebt dus hiv. Belangrijk is te weten dat de levensverwachting van mensen met hiv die op tijd met behandeling beginnen niet lager is dan die van andere mensen. Hiv is dan een chronische aandoening waar mensen goed mee kunnen leven. Lees hier meer over bij Leven met hiv.

Belangrijk is dat je je laat behandelen door een hiv-behandelaar. Vroeger werd nog wel eens gewacht met behandelen, tegenwoordig wil men er zo snel mogelijk mee beginnen omdat dit veel beter is voor de gezondheid. De therapie met hiv-remmers is ook veel minder zwaar dan vroeger. De hiv-specialist zal je gezondheidstoestand en de ziekteontwikkeling regelmatig blijven controleren. Lees meer hierover bij Behandeling.

Heb je vragen over leven met hiv?

Als je te horen krijgt dat je hiv hebt, dan roept dit onzekerheid en vragen op: hoe ziet mijn toekomst eruit? Moet ik het vertellen of geheim houden? En aan wie vertel ik het? Hoe zouden mijn vrienden en familie reageren? Wat voor gevolgen heeft mijn hiv-infectie voor mijn relatie? Als je hiv-positief bent, kan dat soms gevolgen hebben voor werk, of voor verzekeringen. Belangrijk om te weten: je bent niet verplicht om je hiv-status bekend te maken aan je (toekomstige) werkgever. Je kunt met hiv ook gewoon een levensverzekering afsluiten. Lees meer hierover bij Leven met hiv.

Meer informatie hierover is te verkrijgen bij het servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland, via telefoonnummer 020 – 689 25 77.

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie