Waar doe je een hiv-test?

Kijk hieronder waar en hoe je je kunt testen op hiv; van de huisarts tot de hiv-zelftest.

De huisarts: voor iedereen

De hiv-test wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Dit betekent dat je niet anoniem wordt getest. Natuurlijk heeft de dokter wel beroepsgeheim. De huisarts mag de uitslag niet verder vertellen zonder jouw toestemming.

Een test kost bij de huisarts 10 euro. Die kosten worden vergoed door de zorgverzekering, maar gaan wel van het eigen risico af. Het kan dus zijn dat je die zelf moet betalen.

De GGD: voor mensen met veel kans op hiv

Mensen die vanwege uiteenlopende redenen meer kans op soa’s en/of hiv hebben kunnen zich gratis bij een Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD laten testen. De GGD biedt ook de mogelijkheid om je anoniem te laten testen.

Voor een hiv- en soa-test kun je terecht als je:

  • lichamelijke klachten hebt die duiden op een soa of hiv;
  • seksueel contact hebt gehad met iemand die een soa en/of hiv blijkt te hebben;
  • jonger bent dan 25 jaar en onveilig seksueel contact hebt gehad (soa’s komen relatief meer voor onder jongeren);
  • een man bent die seks heeft (gehad) met mannen/een man;
  • als seks je werk is
  • jij of iemand met wie je seks had uit een land komt waar veel hiv voorkomt

Man tot Man Testlab: voor mannen die seks hebben met mannen

Via testlab van MantotMan kun je je twee keer per jaar gratis laten testen, rechtstreeks bij een laboratorium bij jou in de buurt. Dit kan (nog) niet in alle regio’s.

De hiv-thuistest

Je bestelt een betrouwbare thuistest via internet. Je neemt dan zelf bloed af en stuurt dit op naar het laboratorium

  • Er is een groter risico op fouten waardoor je onterecht een positieve of een negatieve uitslag krijgt. Je gaat er dan onterecht vanuit dat je geen hiv hebt of je schrikt terwijl dit niet nodig is. Je moet een test altijd laten herbevestigen. Als je risico hebt gelopen op hiv, moet je je ook laten testen op andere soa’s.
  • Je krijgt niet de professionele begeleiding en voorlichting die je wel krijgt bij je huisarts, de GGD of de soa-polikliniek.
  • Als een hiv-zelftest aangeeft dat je hiv hebt, zal je huisarts opnieuw een test willen doen in een laboratorium. Het consult bij je huisarts is gratis, maar de testen gaan van het eigen risico af. Dit betekent dat je twee keer voor dezelfde test moet betalen: eerst de zelftest en daarna het eigen risico voor de hiv-test bij de huisarts.

Wanneer kun je beter geen thuistest doen?

Doe geen thuistest maar ga naar een arts of GGD als:

  • je klachten hebt die kunnen passen bij een acute hiv-infectie of andere soa
  • je gewaarschuwd bent voor een soa
  • je als man de afgelopen 2 dagen anale seks hebt gehad en kans heb gelopen op hiv
  • je tegen je zin seks hebt gehad
  • je je veel zorgen maakt of zenuwachtig bent

Aidsfonds vindt dat je voor hiv- en andere soa-testen het beste af bent bij je huisarts of GGD. Wil of kan je niet naar je huisarts of een GGD gaan, dan kan een hiv-thuistest een alternatief zijn. Zorg dan wel dat je een betrouwbare hiv-test koopt.

De hiv-zelftest

Een hiv-zelftest doe je zelf. Je hoeft er dus niet voor naar de dokter. De zelftest werkt met een vingerprikje. Bij een hiv-zelftest heb je de uitslag in 15 minuten.

Waar moet je op letten bij een hiv-zelftest?

  • Een zelftest geeft pas drie maanden na de infectie een betrouwbare uitslag. Bedenk wanneer je risico hebt gelopen. Is dit minder dan drie maanden geleden? Ga dan naar de huisarts of GGD.
  • Lees goed de bijsluiter
  • Kies een goed moment voor de test. Als deze aangeeft dat je hiv hebt, is het belangrijk dat je iemand in de buurt hebt voor steun en advies. Veel instanties zijn in het weekend gesloten, bij voorbeeld de huisartspraktijk, de GGD of de hiv-poli van het ziekenhuis. Daarom is het weekend niet zo’n geschikt moment voor een zelftest.
  • Heb je risico gelopen? Dat moet je je ook op andere soa’s testen.
  • Neem bij een positieve hiv-test altijd contact op met een professionele hulpverlener. Het is belangrijk dat er nogmaals een test wordt gedaan en je zo snel mogelijk behandeling begint.

Betrouwbare hiv-zelftest kopen

Je kunt bij sommige apotheken betrouwbare hiv-zelftesten kopen. Ook zijn deze hiv-zelftests op internet te koop, onder andere bij Soapoli-online.nl. Zo’n test kun je zelf doen en je ziet na 15 minuten de uitslag.

Hiv-testen voor mensen zonder verblijfsstatus/onverzekerden

In Nederland hebben mensen zonder geldige verblijfsstatus wel recht op medische zorg. Dit betekent dat zij bij een huisarts of GGD terecht kunnen voor een hiv-test. Als de uitslag hiv-positief is, zal ook hiv-behandeling beschikbaar zijn. Mensen die om andere redenen onverzekerd zijn, kunnen zich ook op hiv laten testen in een soa-polikliniek en zo nodig laten behandelen.


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact