stop aids. uit liefde voor alle liefdes

Projecten

Hieronder een selectie uit onze aidsbestrijdingsprojecten. Zoek je een specifiek project? Gebruik dan de filterfunctie.

Project: Hiv-behandeling voor baby's en kinderen

Stel je eens voor dat jouw kind zijn of haar tweede levensjaar niet zou halen. Dat wil geen enkele vader of moeder meemaken. In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgen hun tweede verjaardag niet.

Project: Super-antistoffen tegen hiv

Kunnen we antistoffen gebruiken om hiv te genezen? Marit van Gils van het Amsterdam UMC denkt van wel. Zij ontwikkelt superantistoffen die het virus onschadelijk maken en geïnfecteerde cellen doden.

Project: Duurzame buurtaanpak

Armoede en hiv zijn nauw met elkaar verweven. Daarom helpen we in de arme wijk Dato Odahe in Ethiopië kwetsbare vrouwen en mensen met hiv aan een duurzaam inkomen. Ook zorgen we ervoor dat kinderen naar school gaan en geven we voorlichting over hiv en aids.

Project: Op zoek naar nieuwe doelwitten

Waarom zijn er verschillen in afweersystemen van mensen? Om het antwoord op deze vraag te vinden, maakt het Human Functional Genomics Project gebruik van hypermoderne, ‘state of the art’ technieken. Het doel: nieuwe hiv-behandelingen of zelfs genezing.

Project: Geef buitengesloten mensen een stem

Mensen die het hardst getroffen worden door hiv worden vaak genegeerd in de aidsbestrijding. Homomannen, jonge vrouwen en meisjes, sekswerkers en transgenders tellen in grote delen van de wereld simpelweg niet mee. Ze worden buitengesloten van goede hiv-voorlichting en zorg. Wij komen in actie!

Project: Zelf testen op hiv in Johannesburg

Zuid-Afrika weten naar schatting bijna 1 miljoen van de 7,1 miljoen mensen met hiv niet dat ze hiv hebben. Daarom benaderen we mannen en vrouwen op hun werk, in hostels, bij taxistandplaatsen en bij hangplekken met een gratis hiv-zelftest. Deze krijgen ze mee in ruil voor hun telefoonnummer.

Project: Op zoek naar kinderen met hiv

In Zimbabwe wonen veel kinderen in afgelegen dorpen. Hun leven speelt zich af in en om hun eigen huis. In een kliniek komen ze nooit. Als zo’n kleintje hiv heeft, wordt dat dus niet snel opgemerkt.

Project: Hulp voor de hardst getroffenen

Stel, je woont in een land waar homoseksualiteit verboden is. De politie betrapt je hand in hand met je geliefde en blijft je bedreigen. Je moet je land ontvluchten. Voor een visum moet je een verplichte hiv-test doen. En dan blijkt dat je hiv hebt en dat je geen medicijnen krijgt omdat je hiv hebt.

Project: Genezing door gentherapie

Als je eenmaal hiv hebt, blijft het virus levenslang in je lichaam. Dit omdat het zichzelf vermenigvuldigt en gezonde cellen infecteert. Het AMC in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om de gezonde cellen van mensen met hiv zodanig aan te passen dat ze immuun worden voor de hiv.

Project: Anti-patent-project in Azië

Wereldwijd kan meer dan de helft van de mensen met hiv het vergeten om levensreddende medicatie te krijgen. Hoe dat komt? Onder andere door patentregels. Die staan het in veel landen niet toe dat er betaalbare, merkloze hiv-remmers op de markt komen.

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie