Projecten

Hieronder een selectie uit onze aidsbestrijdingsprojecten. Zoek je een specifiek project? Gebruik dan de zoekfunctie.

Project: Gezonde toekomst voor kinderen met hiv

Stel je eens voor dat jouw kind zijn of haar tweede levensjaar niet zou halen. Dat wil geen enkele vader of moeder meemaken. In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgen hun tweede verjaardag niet.

Project: Noodhulp voor mensen met hiv

Als jouw overheid je niet helpt – erger nog: je verstoot - bij wie kun je dan terecht voor hulp? In Oost-Europa en Centraal-Azië helpen wij mensen in nood die kwetsbaar zijn voor hiv.

Project: Kunnen antistoffen hiv genezen?

Kunnen we antistoffen gebruiken om hiv te genezen? Marit van Gils van het Amsterdam UMC denkt van wel. Zij ontwikkelt superantistoffen die het virus onschadelijk maken en geïnfecteerde cellen doden.

Project: Duurzame buurtaanpak

Armoede en hiv zijn nauw met elkaar verweven. Daarom helpen we in de arme wijk Dato Odahe in Ethiopië kwetsbare vrouwen en mensen met hiv aan een duurzaam inkomen. Ook zorgen we ervoor dat kinderen naar school gaan en geven we voorlichting over hiv en aids.

Project: Big-data inzetten voor hiv-onderzoek

Waarom zijn er verschillen in afweersystemen van mensen? Om het antwoord op deze vraag te vinden, maakt het Human Functional Genomics Project gebruik van hypermoderne, ‘state of the art’ technieken. Het doel: nieuwe hiv-behandelingen of zelfs genezing.

Project: Geef buitengesloten mensen een stem

Mensen die het hardst getroffen worden door hiv worden vaak genegeerd in de aidsbestrijding. Homomannen, jonge vrouwen en meisjes, sekswerkers en transgenders tellen in grote delen van de wereld simpelweg niet mee. Ze worden buitengesloten van goede hiv-voorlichting en zorg. Wij komen in actie!

Project: Zelf testen op hiv in Johannesburg

Zuid-Afrika weten naar schatting bijna 1 miljoen van de 7,1 miljoen mensen met hiv niet dat ze hiv hebben. Daarom benaderen we mannen en vrouwen op hun werk, in hostels, bij taxistandplaatsen en bij hangplekken met een gratis hiv-zelftest. Deze krijgen ze mee in ruil voor hun telefoonnummer.

Project: Op zoek naar kinderen met hiv

In Zimbabwe wonen veel kinderen in afgelegen dorpen. Hun leven speelt zich af in en om hun eigen huis. In een kliniek komen ze nooit. Als zo’n kleintje hiv heeft, wordt dat dus niet snel opgemerkt.

Project: Hiv-zorg voor homomannen, sekswerkers en drugsgebruikers

Stel, je woont in een land waar homoseksualiteit verboden is. De politie betrapt je hand in hand met je geliefde en blijft je bedreigen. Je moet je land ontvluchten. Voor een visum moet je een verplichte hiv-test doen. En dan blijkt dat je hiv hebt en dat je geen medicijnen krijgt omdat je hiv hebt.

Project: Genezing door gentherapie

Als je eenmaal hiv hebt, blijft het virus levenslang in je lichaam. Dit omdat het zichzelf vermenigvuldigt en gezonde cellen infecteert. Het AMC in Amsterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om de gezonde cellen van mensen met hiv zodanig aan te passen dat ze immuun worden voor de hiv.

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie