Project: Gezonde toekomst voor kinderen met hiv

Stel je eens voor dat jouw kind zijn of haar tweede levensjaar niet zou halen. Dat wil geen enkele vader of moeder meemaken. In Oeganda haalt de helft van de baby’s met hiv die geen behandeling krijgen hun tweede verjaardag niet. Samen met onze donateurs komen we in actie. 

Niemand weet dat ze hiv hebben

Een groot deel van de kinderen met hiv in Oeganda wordt geboren in een dorp op het platteland en daar grootgebracht en verzorgd. Omdat ze misschien niet direct gezondheidsproblemen hebben, zijn ze niet in beeld bij een gezondheidscentrum en weet niemand dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is.

"Jane werd steeds zieker. Elke keer als ik naar haar keek, moest ik huilen. Ik was zo bang dat ze dood zou gaan."

Emma (37), Oeganda

 

lees hun verhaal

Wat we doen: families opsporen en begeleiden

Samen met gezinnen, gemeenschappen en gezondheidscentra gaan we op zoek naar deze kinderen.

  • Geen baby’s meer die geboren worden met hiv door voorlichting te geven aan zwangere vrouwen met hiv. Zij weten vaak niet dat er manieren zijn om overdracht van hiv op een kindje in de buik te voorkomen.
  • Het taboe doorbreken door voorlichting aan de gemeenschap om schaamte en angst voor het doen van een hiv-test weg te nemen. Ook informeren we de bevolking over wat kinderen met hiv nodig hebben, zodat iedereen zijn steentje bij kan dragen.
  • Hulp voor gezinnen die getroffen worden door hiv dankzij leen- en spaargroepen voor vrouwen. Uit de gezamenlijk ingebrachte ‘pot’ kan geld geleend worden voor schoolgeld, medische hulp of het opzetten van een bedrijfje. Zo helpen gezinnen elkaar.

 

Aanpak heeft succes

Inmiddels hebben we in Oeganda al heel veel kinderen en zwangere vrouwen getest op hiv. Hierdoor zijn duizenden kinderen met hiv op behandeling en kregen zwangere vrouwen met hiv kinderen die zonder hiv zijn geboren. Inmiddels is het project ook opgestart in:

  • Kenia
  • Zimbabwe
  • Mozambique
  • Zuid-Afrika
  • Nigeria

Dit was niet gelukt zonder de trouwe steun van onze donateurs. 

Elke 5 minuten sterft een kind aan de gevolgen van aids. Omdat het niet op tijd levensreddende medicijnen heeft gekregen. Jij kunt hier iets aan doen. Met jouw donatie trainen we lokale gezondheidswerkers. Zij zorgen dat kinderen met hiv getest worden en medicijnen krijgen.

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie