Project: Gratis condooms voor homohoreca

Veilige seks is dankzij Aidsfonds iets makkelijker geworden. Sinds 2009 zorgen we voor gratis condooms en glijmiddel voor bezoekers van homohoreca waar ook seks plaatsvindt.

Condoomgebruik onder homo's verhogen

Sinds 2009 is het aantal nieuwe hiv-infecties onder homomannen langzaam gedaald. Toch betrof in 2017 nog altijd 69% van alle nieuwe hiv-infecties in ons land mannen die seks hebben met mannen. Om naar de nul nieuwe hiv-infecties in Nederland te gaan, willen we dat bij alle Nederlandse homo-uitgaansgelegenheden gratis condooms liggen. De uitbaters van homoclubs hebben een belangrijke rol bij de condoomverstrekking. Ze betalen mee aan de distributiekosten en werken mee aan voorlichtingsacties over hiv en andere soa’s.


Hiv voorkomen door condooms

Een condoom is het beste middel om hiv en andere soa’s te voorkomen. Maar soms komt condoomgebruik er niet van, ook al was je het echt van plan. Misschien ben je condooms vergeten, of was je helemaal niet van plan om seks te hebben die avond. Voor alle ongeplande én geplande situaties is het goed dat er gratis condooms aanwezig zijn. In veel landen is dat heel gebruikelijk op plaatsen waar homo- en biseksuele mannen elkaar ontmoeten. In Nederland gebeurt dit nog maar beperkt. Terwijl een condoom een goedkoop middel is om hiv te voorkomen.


Condooms én glijmiddel

Bij de condooms zitten sachets glijmiddel. Zonder glijmiddel is de kans dat een condoom scheurt bij anale seks acht keer zo groot. Op sommige condooms zit al een beetje glijmiddel, maar dat is nooit genoeg voor anale seks. Vandaar dat het belangrijk is ook glijmiddel te verstrekken.


Voorlichting over seksuele gezondheid

Alle uitgaansgelegenheden voor homo- en biseksuele mannen waar seks plaatsvindt, kunnen zich aanmelden voor het programma. In de overeenkomsten die deze uitgaansgelegenheden aangaan, verplichten zij zich om naast het gratis verstrekken van condooms en glijmiddel, mee te werken aan voorlichtingsacties van de GGD en Man tot Man. Zo werken wij samen aan een gezonder seksleven van homo- en biseksuele mannen. 

Looptijd & budget

Project: Gratis condoomverstrekking
Startdatum: 1-11-2009
Einddatum: doorlopend
Bijdrage Aidsfonds: € 450.000
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Ronald. rberends@aidsfonds.nl

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie