Project: Gratis hiv-test in ruil voor telefoonnummer

Judy uit Zuid-Afrika heeft hiv, maar wist dat niet. Zonder het te weten was ze in levensgevaar. Totdat ze een hiv-zelftest deed. Inmiddels slikt ze medicijnen en kan ze weer genieten van haar kleinkind.

Zuid-Afrika heeft de grootste hiv-epidemie ter wereld. In het land weten naar schatting bijna 1 miljoen van de 7,1 miljoen mensen met hiv niet dat ze hiv hebben. Goede methodes om mensen met hiv te vinden zijn dan ook hard nodig. Daarom benaderen we mannen en vrouwen op hun werk, in hostels, bij taxistandplaatsen en bij hangplekken met een gratis hiv-zelftest. Deze krijgen ze mee in ruil voor hun telefoonnummer.

Hiv en aids in Zuid-Afrika

Aantal mensen met hiv: 7,1 miljoen
Vrouwen met hiv: 4,1 miljoen
Nieuwe hiv-infecties: 280.000
Aidsdoden per dag: 274
Percentage op hiv-behandeling: 57%
Aidswezen (0-17 jaar): 1,3 miljoen
Meer cijfers over hiv en aids →  

Ondersteuning via mobiele telefoon

Als ze positief testen op hiv, worden ze via hun smartphone gevolgd en begeleid. Ons doel is om in drie jaar tijd 15.000 mensen op hiv te testen met behulp van een zelftest. De naar schatting 3.000 positief geteste mensen kunnen dan beginnen met levensreddende medicijnen. De inzet van de zelftest en het ondersteunen van mensen met hiv door middel van een mobiele telefoon is een vernieuwend idee, dat - indien succesvol - ook in andere landen gebruikt kan worden.

Looptijd & budget

Project: Hiv-zelftesten in Johannesburg
Startdatum: 31-1-2016
Einddatum: 31-1-2019
Aidsfonds bijdrage: € 285.375
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs.

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Jorrit: jkabel@aidsfonds.nl

Een wereld zonder aids is alleen mogelijk als iedereen op de wereld toegang heeft tot goede preventie, hiv-testen en behandeling. Met jouw hulp komt een wereld zond aids dichterbij.

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie