Project: Liefdesalliantie

Elk jaar worden tienduizenden homomannen, transgender personen, mensen die drugs gebruiken en sekswerkers vervolgd, opgesloten of de toegang tot gezondheid geweigerd. Dit is problematisch voor de aidsbestrijding. 62% van de nieuwe hiv-infecties treft namelijk deze groepen mensen en hun partners.

Samenbrengen

Dit project gaat over de kracht van het samenbrengen van die kwetsbare groepen. Van mensen die gecriminaliseerd of gediscrimineerd worden vanwege seksuele voorkeur, genderidentiteit, hiv-status, gedrag of puur om politieke redenen. Wij zetten ons, samen met onze partners, in voor het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van deze groepen mensen in Afrika.

Tien landen

Oost- en zuidelijk Afrika zijn de regio's die het zwaarst door hiv worden getroffen. In noordelijk en West-Afrika zien we een zorgwekkende stijging van nieuwe hiv-infecties, voornamelijk onder sekswerkers, mensen die drugs gebruiken en lhbtq‘ers. Daarom richt dit project zich op 10 Afrikaanse landen: Zuid Afrika, Zimbabwe, Mozambique, Burundi, Kenia, Oeganda, Nigeria, Burkina Faso, Marokko en Egypte.


Communities first!

Aidsfonds werkt in dit project samen met zo’n honderd lokale, regionale en nationale partners. Stuk voor stuk organisaties die worden geleid door de lokale gemeenschappen die het meest worden getroffen door hiv en aids. Zij kennen de problemen het beste en weten wat er gedaan moet worden. Uit heel Afrika hebben verschillende experts, subsidieverstrekkers en het globale netwerk van mensen met hiv voor dit partnerschap hun krachten gebundeld.

Dit doen wij

Samen zullen wij werken aan een aanzienlijke vermindering van het aantal nieuwe hiv-infecties door:

  • het beïnvloeden van beleid en wetgeving (bijvoorbeeld het decriminaliseren van homoseksualiteit)
  • het vergroten van de toegang tot gezondheidszorg (bijvoorbeeld door het aanpakken van stigma en discriminatie)
  • het ondersteunen en versterken van gemeenschappen
  • het bewustzijn over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten te vergroten.

Looptijd & budget

Project: De liefdesalliantie
Startdatum: 1-1-2021
Einddatum: 31-12-2025
Mogelijk gemaakt door: Ministerie van Buitenlandse zaken

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Lynn: LWerlich@aidsfonds.nl
 

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie