Project: Nederland naar nul nieuwe hiv-infecties

Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is: Nederland als eerste land met nul nieuwe hiv-infecties. Alle kennis en middelen om de epidemie te stoppen zijn hier voorhanden. Maar we zijn er nog niet. Daarom zijn we de beweging ‘Nederland naar 0!’ gestart.

Nieuwe hiv-infecties in Nederland

Nog steeds zijn te veel mensen in Nederland niet op de hoogte van hun infectie en bijna de helft van de mensen met hiv komt te laat in zorg. Hierdoor overlijden in ons land nog altijd zo’n 20 mensen per jaar aan aids. Ook komen er jaarlijks nog steeds honderden nieuwe hiv-infecties bij. Vorig jaar waren dat er 664! En mensen met hiv worden nog steeds geconfronteerd met vervelende reacties, vaak veroorzaakt door achterhaalde beelden over hiv. In een land als Nederland kunnen we betere resultaten behalen.

 

Hiv en aids in Nederland


Mensen met hiv (2018):
 circa 23.300

Percentage op behandeling (2018): 93%

Doden als gevolg van aids (2018): 20

Nieuwe infecties (2018:) 664


Circa 65% van de nieuwe infecties vindt plaats bij mannen die seks hebben met mannen

Meer cijfers over hiv en aids →

Inspireren en faciliteren


Daarom heeft Aidsfonds een doel gesteld: zo snel mogelijk naar 0 nieuwe hiv-infecties in Nederland. Om het bereiken van dit doel te versnellen is Aidsfonds- Soa Aids Nederland de beweging ‘Nederland naar 0!’ begonnen. Deze beweging verbindt professionals, de gemeenschap (mannen die seks hebben met mannen, mensen met een migratieachtergrond en mensen met hiv), de politiek, maatschappelijke organisaties en onze eigen donateurs.

Investeren

Aidsfonds is niet alleen initiator en aanjager van de beweging, we investeren er ook in. We lobbyen actief bij de overheid en verstrekken subsidies voor wetenschappelijk onderzoek en vernieuwingsprojecten in Nederland. Begin dit jaar hebben we voor bijna € 900.000 toegekend aan projecten die bijdragen aan het verminderen van hiv-infecties in Nederland. Deze focussen zich op online consulten over en verstrekking van hiv-preventiepil PrEP, het innovatief testen op hiv en het weerbaar maken van mensen met hiv tegen stigma. Daarnaast nemen we deel in het H-TEAM en gaan we het komende jaar aan de slag in de regio’s Gelderland, Den Haag, Rotterdam en Limburg. Daarnaast stellen we dit jaar nog eens 2.000.000 euro beschikbaar voor projecten die het aantal nieuwe hiv-infecties in ons land naar nul kunnen brengen.

Geen droom

Nul nieuwe hiv-infecties is geen droom, maar een reëel doel. We weten waar de uitdaging ligt:  de mensen bereiken die de weg naar hiv-preventie en -testen nog niet hebben gevonden. Als we het samen slimmer en efficiënter aanpakken, is het mogelijk een generatie te laten opgroeien zonder hiv. Zo worden er veel problemen en levenslange zorgkosten voorkomen. Nederland naar 0 nieuwe hiv-infecties, dat moet omdat het kan!

Meer weten?

Stel je vragen over dit project aan onze collega Ronald. rberends@aidsfonds.nl

Help jij mee om dit doel te bereiken? Sluit je aan en werk mee aan een land waar niemand meer hiv oploopt!

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie