Project: schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv

Een uniek project in Oeganda. Daar wordt er jaarlijks een schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv georganiseerd om stigma en discriminatie tegen te gaan. 

Geweigerd om hiv

Het idee voor de schoonheidswedstrijd ontstond toen een meisje mee wilde doen aan een reguliere wedstrijd, maar werd geweigerd omdat ze hiv heeft. Een Oegandese belangenorganisatie voor jongeren met hiv besloot toen een eigen competitie te organiseren. Met succes. Aan de eerste, landelijke, editie in 2014 deden acht jongeren met hiv mee. Een jaar later waren er al genoeg deelnemers voor regionale voorrondes. Inmiddels is het een heel groot en succesvol evenement in Oeganda, dat zelfs op tv vertoond wordt.

"Ik wil graag een voorbeeld zijn voor anderen. Het gevoel van vrijheid gun ik iedereen. Daarom besloot ik ook mee te doen aan de schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv. Dat ik de titel in mijn regio won betekende heel veel voor me. En ik heb er nieuwe vriendinnen met hiv bij gekregen" 

Samantha (18), Oeganda

Lees haar verhaal

Rol voor jongeren

Het doel van de wedstrijd is om stigma en discriminatie tegen te gaan. Bijzonder is dat de deelnemende jongeren daar zelf een rol in hebben. Behalve dat ze door mee te doen meer zelfvertrouwen krijgen, zijn ze ook een voorbeeld voor andere jongeren die te maken hebben met vooroordelen en pesterijen.  Uit angst voor discriminatie durven veel jongeren in Oeganda zich niet te laten testen op hiv en en geven ze het virus zonder te weten door. 

Samantha behaalde dit jaar de derde plaats in de landelijke competitie. Bekijk hieronder het filmpje over de wedstrijd.

 

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Leon. lessink@aidsfonds.nl

 

Met jouw hulp maken we een einde aan stigma en discriminatie van mensen die leven met hiv.

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie