Emma en Jane

Helaas worden veel liefdes bedreigd door de gevolgen van hiv en aids. Ook de liefde van Emma voor haar dochtertje Jane in Oeganda. Beiden hebben hiv en zijn verstoten door hun familie. Alleen met hiv-remmers blijven Emma en Jane gezond en hebben zij een toekomst samen.

Alles anders

Zeven jaar geleden zag Emma’s leven er totaal anders uit. Ze ontmoette haar man, die lief voor haar was. En ondanks dat er weinig geld was, zorgde hij dat ze te eten hadden. Een paar jaar later begon Emma zich niet goed te voelen. Ze had koorts en last van diarree. ‘Ik wilde samen met mijn man een hiv-test laten doen, maar hij weigerde.’ Uiteindelijk besloot Emma alleen te gaan. De uitslag van de test wees uit dat ze hiv had. 'Ik kon het niet geloven, mijn tranen bleven komen. Ik zou dood gaan. En niet meer voor mijn baby kunnen zorgen. Ik durfde het niet aan mijn man te vertellen. Er was toch niks wat hij kon doen.'

Vertrokken

Uiteindelijk ontdekte Emma’s man toch dat zijn vrouw hiv had. ‘De confrontatie met hem was vreselijk. Hij begon me te slaan en wilde me het huis uit zetten. Gelukkig grepen de buren in. Maar toen ging hij rondschreeuwen dat ik hiv heb. Ik voelde me vernederd en vreselijk te schande gezet. Niet veel later is mijn man vertrokken en nooit meer terug gekomen.”

Zieker en zieker

Ondertussen werd ook de kleine Jane zieker en zieker. ‘Mijn baby kreeg overal wonden en had continue koorts en diarree. Ze werd zo mager dat je de botten op haar vingertjes kon zien. Elke keer als ik naar haar keek, moest ik huilen. Ik was zo bang dat ze dood zou gaan. Ik heb geprobeerd contact met mijn man te zoeken, maar zelfs toen hij hoorde dat zijn dochtertje doodziek was, kwam hij niet.

Ze wijzen me na

Ook Emma’s familie heeft haar verstoten, sinds ze weten dat ze hiv heeft. Vanwege haar hiv-status lukt het Emma ook niet om een baan te vinden. Ze kan nauwelijks rondkomen. ‘Niemand wil me aannemen. In het dorp word ik met de nek aangekeken. Zelfs mijn vriendinnen van vroeger wijzen me na.’ Emma krijgt tranen in haar ogen als ze hierover praat. ‘Kun je je voorstellen hoe het is om veracht te worden door iedereen? Om behandeld te worden als een waardeloos persoon die niets meer toe heeft te voegen aan de maatschappij?

Miljoenen mensen zoals Emma en Jane

Er zijn miljoenen mensen zoals Emma en Jane. Pas de helft van alle mensen met hiv krijgt levensreddende medicijnen. Aidsfonds zorgt ervoor dat mensen overal ter wereld zich veilig kunnen laten testen en toegang hebben tot medicijnen, want alle liefdes zijn bijzonder en zijn het waard om te beschermen. Tegen hiv, aids en de gevolgen daarvan.

Samen beschermen we alle liefdes

Wereldwijd worden liefdes bedreigd door aids. Een wereld zonder aids is alleen mogelijk als iedereen op de wereld toegang heeft tot goede preventie, hiv-testen en behandeling. Mensen zoals Emma en Jane hebben vaak geen toegang tot deze zorg. Aidsfonds zet zich daar voor in, maar dat kunnen we niet alleen. Daar hebben we jouw onmisbare hulp bij nodig. Of beter gezegd: jouw liefde.

  • je zorgt dat mensen hiv-remmers krijgen
  • dankzij jou is er goede voorlichting over hiv en aids
  • je financiert wetenschappelijk onderzoek naar een hiv- geneesmiddel
  • met jouw hulp blijft aids hoog op de politieke agenda staan

Help mee 

Jij kunt nu helpen met een donatie. Met jouw bijdrage zorg je voor betere voorlichting, hiv-tests, toegang tot medicijnen en onderzoek naar een geneesmiddel. Help je mee? Elke donatie draagt bij aan een wereld zonder aids!

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie