Hiv-bestrijding in Nederland: de mensen van de laatste etappe

Een toekomst zonder hiv-infecties in Nederland. Niet zo lang geleden nog een onwaarschijnlijke fantasie, inmiddels een doel binnen handbereik. We stellen je voor aan een aantal mensen die meewerken in de beweging Nederland naar 0!.

22 september 2020

Het tasten in het duister van de beginjaren heeft plaatsgemaakt voor heldere toekomstplannen: Nederland moet het eerste land ter wereld worden waar niemand meer hiv oploopt. Daarom is Aidsfonds – Soa Aids Nederland de beweging Nederland naar 0! gestart, waarin professionals, de gemeenschap, politiek, maatschappelijke organisaties en onze eigen donateurs met elkaar verbonden worden.

De uitdagingen: de mensen die het meeste risico op hiv lopen bereiken met goede voorlichting en preventiemiddelen als PrEP. En natuurlijk de 1900 mensen met hiv vinden die hun status nog niet kennen. Want alleen als je met hiv op behandeling bent, blijf je gezond en kun je het virus niet meer overdragen.

Deze mensen gaan ervoor!

Elske Hoornenborg

is hoofd soa-poli GGD Amsterdam en coördinator Amsterdam PrEP-project
“Elk jaar zijn er minder diagnoses. Maar we zijn er nog niet. We moeten onze klinieken uit, en dáárheen gaan waar mensen zijn die mogelijk risico lopen op hiv. Zo gaan we naar uitgaansgelegenheden en cruiseplekken. En we houden spreekuren op plekken waarvan we denken dat we er meer hiv-infecties kunnen vinden. Ook heel belangrijk: we stimuleren huisartsen om vaker te testen op hiv.” 

Ard van Sighem

onderzoekt het beloop van de hiv-epidemie in Nederland bij Stichting Hiv Monitoring.  

"Door in meer detail naar onze data te kijken, weten we in welke postcodegebieden we relatief vaak hiv-infecties vinden. Zo bleek dat er ook buiten de Randstad ‘hotspots’ zijn. Dat was een verrassing. Op basis van dit soort nieuwe inzichten wordt het preventiebeleid aangepast."

Eliane Becks

uit Amersfoort doorbreekt het taboe over hiv en noemt zichzelf een HIV Stigma Fighter. Ze heeft een eigen blog.

“Mijn nichtje stierf in 2015 aan aids. Ze liet zich niet testen en behandelen uit angst voor stigma. Dat is waarom ik het zo belangrijk vind om erover te praten. Ik wil mensen in hun kracht zetten en laten zien dat je ook met hiv kunt leven. Ik heb al 17 jaar hiv en lééf elke dag.”

Noëmi Nijsten

is arts seksuele gezondheid bij GGD Gelderland-Zuid en projectleider ‘Gelderland naar 0!’ . 

“Verschillende regio’s hebben verschillende uitdagingen. Daarom kijken we naar wat werkt in onze provincie bij het opsporen van de laatste hiv-infecties. Zo onderzoeken we nu hoeveel er door huisartsen getest wordt in wijken waar hiv relatief vaak voorkomt én te laat gevonden wordt. Dan gaan we kijken hoe we daar lokaal, in samenwerking met de huisartsen, verbeterslagen kunnen maken. Daarvoor geef ik bijvoorbeeld al bijscholingen voor huisartsen waarin ook hiv en PrEP aan bod komen.”  

Jordan Sowle

organiseert vanuit COC Eindhoven feesten voor lhbt-vluchtelingen. Daar wordt laagdrempelig getest op hiv en voorlichting gegeven.  

 

"We zagen dat deze groep, lhbt-vluchtelingen, superkwetsbaar is: je komt in een land terecht waar je nog niet weet hoe alles werkt. Je laten testen op hiv is spannend en in het azc weet men daar niet altijd de weg naartoe te vinden. Om die drempels te verlagen zetten we allereerst een feest neer. En dat werkt: je ziet dat mensen zich graag laten testen en vragen stellen over de GGD en PrEP." 

Alie van der Heijden

is doktersassistente bij een huisartsenpraktijk in Groningen. Daar zette ze tien jaar geleden een speciaal soa-spreekuur op.  De eerste in zijn soort.

“Ik wilde graag kwaliteit leveren aan de hiv- en soa-zorg in de praktijk. De vraag naar soa-testen steeg toen enorm en de huisarts had te weinig tijd. Ik ben in dat gat gesprongen. Inmiddels is dit op meer plekken in Nederland uitgerold en school ik anderen bij. Mijn broer geeft me daarvoor nog steeds een drive. Ik was net 18 toen hij overleed aan aids.”

Sluit je aan

Help jij mee om dit doel te bereiken? Sluit je aan en werk mee aan een land waar niemand meer hiv oploopt!

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie