Lilian helpt Keniaanse jongeren: “Deze hulplijn redt levens”

“Met One2One redden we letterlijk levens”, vertelt de 29-jarige Lilian. Zij werkt bij de hulplijn van het One2One-platform, waar Keniaanse jongeren naar kunnen bellen met hun vragen over seksuele gezondheid en relaties.

Hulp op afstand

Lilian is nooit vergeten hoe twee jaar terug een 18-jarig meisje inbelde. “Ze was op jonge leeftijd verkracht door haar vader en had zo hiv opgelopen. Inmiddels was haar vader overleden, maar ze zag het leven niet meer zitten”, vertelt de medewerkster van het Keniaanse platform. Drie maanden lang belde Lilian bijna dagelijks met het meisje, overtuigde haar om naar een dokter te gaan om haar virale lading te laten meten en uiteindelijk weer met haar medicatie te beginnen. Na nog eens drie maanden van wekelijks belcontact, keerde het meisje terug naar school en slaagde uiteindelijk zelfs voor haar eindexamen”, vertelt Lilian. “Ik ben trots dat het me lukte om haar te helpen haar leven weer op de rit te krijgen.”

Platform

One2One is een Keniaans jongerenplatform voor seksuele gezondheid. Jongeren kunnen er terecht voor online voorlichting, hulp op afstand én zorg in de kliniek. Het platform is gebouwd naar het voorbeeld van het Nederlandse jongerenmerk Sense: voor en door jongeren. De website is voor Keniaanse jongeren de eerste stap voor het ophalen van informatie en advies, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken. Voor persoonlijk advies linkt de website door naar de chat of de telefonische hulplijn. En als het nodig is, naar een jeugdvriendelijk kliniek in de buurt.

Mentale gezondheid

“We geven ook veel informatie over hiv”, vertelt Lilian. Zij is binnen het platform de hiv-expert, en merkt dat daar nog altijd veel onwetendheid over is. Zo vallen bij de reguliere gezondheidszorg in Kenia mensen vaak in een zwart gat nadat ze hebben gehoord dat ze hiv hebben, merkt ze. “Ze denken dat hun leven voorbij is en beginnen daarom niet eens met medicatie. Wij besteden bij de hulplijn daarom veel aandacht aan de mentale gezondheid; we vragen hoe het met de persoon gaat, of ze begrijpen dat ze met hiv-medicatie nog een normaal leven kunnen leiden en of ze bijvoorbeeld last hebben van bijwerkingen van de medicatie. Op deze manier proberen we hen zo goed mogelijk te begeleiden om hun leven weer op de rails te krijgen.”

Begeleiding voor partners

Ook begeleid de hulplijn jongeren bij het vertellen van hun hiv-status aan hun partner. “Tijdens speciale partnersessies leggen we stellen uit dat ze veilige seks kunnen hebben.” Wanneer iemand goed op behandeling is, wordt het virus onmeetbaar in het bloed en kun je het virus niet meer overdragen. “Stellen kunnen zo ook hiv-negatieve kinderen krijgen. Deze kennis is cruciaal voor partners en kan er mede voor zorgen dat ze bij elkaar blijven”, gelooft Lilian.

Wettelijk verboden

De lhbtq-gemeenschap is een extra belangrijke doelgroep voor het One2One-platform. “Bij de reguliere gezondheidszorg krijgt deze groep vaak te maken met stigmatisering en discriminatie”, vertelt Lilian, “terwijl ze ook nog eens het risico lopen dat hun seksuele geaardheid of hiv-status uitlekt, wat voor hen levensgevaarlijk kan zijn.” Homoseksuele relaties en homoseks zijn in Kenia bij wet verboden. Je kunt er 14 jaar gevangenisstraf voor krijgen. In de Keniaanse samenleving rust een enorm taboe op homoseksualiteit. Dat maakt het platform ontzettend belangrijk voor de groep: One2One biedt oordeelvrije informatie. “Onze telefoonlijn is bovendien gratis en daarmee laagdrempelig.”

Belangrijk werk

Lilian beseft iedere dag opnieuw hoe belangrijk haar werk is. “Twee jaar terug stierf een neef van me met wie ik close was. Na zijn dood kwam ik er pas achter dat hij hiv had, maar dit niemand had verteld en ook nooit medicatie had genomen”, vertelt Lilian. “Ik zou willen dat ik het had geweten. Dan had ik hem kunnen helpen en had hij nu waarschijnlijk nog geleefd. Zijn dood gaf me extra motivatie om nog meer over hiv te leren, dit werk te blijven doen en zo levens te blijven redden.”


Voorlichting voor iedereen

Samen met jou zorgen we dat goede voorlichting en preventiemiddelen sneller beschikbaar komen. Overal en voor iedereen. Help je mee?

Help mee
Aidsfonds

Contact