Onderzoek: wat is het effect van stoppen met hiv-medicatie?

Wat gebeurt er als iemand met hiv langdurig stopt met zijn hiv-medicijnen en daarna weer begint? Heeft dat impact op eventuele genezing straks? Met jouw steun deed dr. Cynthia Lungu daar onderzoek naar.  

Fotografie: Elvin Boer

In het lab onderzocht Cynthia twee dingen: het effect van langdurig stoppen met hiv-pillen op de voorraad van hiv geïnfecteerde cellen (het hiv-reservoir) bij mensen met hiv én het effect ervan op de immuuncellen.

 

Gelijke grootte

Uit haar onderzoek bleek ten eerste dat er geen significante veranderingen zijn in de grootte van het hiv-reservoir van vóór de onderbreking en die van ná het opnieuw beginnen met medicatie. Het hiv-reservoir nam zoals verwacht na het stoppen met de medicatie eerst flink toe, maar na het opnieuw beginnen met medicatie keerden de niveaus terug naar vergelijkbare waarden als voorheen en bleven stabiel. 

 

Opnieuw beginnen

Het onderzoek toont daarmee aan dat langdurige onderbreking en herstart van medicatie geen blijvend verschil veroorzaakt aan het hiv-reservoir. Mensen met hiv kunnen dus, zelfs na een onderbreking, hun virale onderdrukking behouden of weer verkrijgen door opnieuw te beginnen met medicijnen.  

Wel zijn er individuele verschillen waargenomen met betrekking tot de impact van de interventie, wat verder onderzoek vereist. Dit benadrukt ook het belang van behandeling op maat en monitoring. 

 

Nieuwe methode

Daarnaast is er een methode ontwikkeld om meer inzicht te geven in de impact van zo'n onderbreking op de immuuncellen. Dit kan helpen bij het minimaliseren van schade aan het afweersysteem bij toekomstige genezingsbehandelingen. 

Kortom, de bevindingen uit dit onderzoek helpen bij toekomstige studies naar hiv-genezing. We zijn weer een stapje dichterbij. Bedankt voor jouw hulp! 

Cynthia Lungu: “Ik ben eind jaren 80 in Zambia geboren en heb tijdens mijn jeugd ook in Botswana gewoond. Het was in die tijd de grimmige realiteit dat veel mensen aan aids stierven. Die herinneringen gaan nooit weg. Mijn persoonlijke ervaringen waren een sterke motivatie om virologie te gaan studeren, zodat ik me nu kan inzetten voor het aanpakken van hiv en aids.” 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie