Wetenschapper Ben Berkhout werkt aan een vaccin

"Ik ben moleculair bioloog en ik doe al vele jaren onderzoek naar het hiv-virus," zegt onderzoeker Ben Berkhout. Aidsfonds steunt hem in zijn onderzoek naar het ontwikkelen van een vaccin.

3 mei 2018

Ben Berkhout is onderzoeker op het AMC. ‘Ik ben moleculair bioloog en ik doe al vele jaren onderzoek naar het hiv-virus.’ Aidsfonds steunt Ben Berkhout in zijn onderzoek naar het ontwikkelen van een vaccin.

Al vele jaren onderzoekt Ben Berkhout het hiv-virus. ‘De financiering van Aidsfonds is erg belangrijk geweest in het opstarten van ons onderzoek naar de ontwikkeling van een vaccin en ook voor het beter begrijpen van hoe het virus resistent kan worden.’ Niet alleen draagt het onderzoek bij aan het ultieme doel, namelijk een vaccin, maar is het ook belangrijk voor de voortdurende verbetering van de behandeling van mensen met hiv. Zo is Berkhout ook bezig met het ontwikkelen van een gentherapie die op lange termijn wellicht de plaats in kan nemen van de huidige combinatietherapie van hiv-remmers. ‘Dat is een lang traject,’ benadrukt hij.

'We weten dat de simpele aanpak niet werkt, anders was er al een vaccin'

Vanaf het begin van de aidsepidemie is er door onderzoek veel bekend over hiv en aids. Toch zijn er nog veel belangrijke vragen onbeantwoord. En helaas is er nog altijd geen vaccin tegen hiv. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom hard nodig. Kennis over hoe precies hiv infecteert en wat er gebeurt met het immuunsysteem, over menselijk gedrag en keuzes bij seksualiteit, zijn enorm belangrijk voor een betere preventie en behandeling van hiv en aids. Aidsfonds zet zich daarom in voor de financiering van wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen wetenschappers zoals Ben Berkhout doorgaan met hun werk.

Steun de slimste wetenschappers met hun zoektocht naar een hiv-vaccin en -geneesmiddel.

Help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie