Yani uit Indonesië krijgt geen hiv-zorg omdat zij transgender is

Yani heeft hiv. Maar omdat ze transgender is, wordt ze uitgesloten van hiv-zorg. "In de kliniek voel ik me niet veilig."

Yani krijgt geen zorg
Yani krijgt geen zorg

Voor de 30-jarige Yani was het een grote schok toen bleek dat ze hiv had. Emotioneel vertelt ze hoe er vanuit haar omgeving werd gereageerd op haar hiv-status. Familie en vrienden wilden niets met haar te maken hebben. “Ze hebben me zelfs geblokkeerd op hun telefoons”. 

Geweigerd van levensreddende zorg

Ondanks dat Yani veel vrienden verloor toen ze hiv bleek te hebben vond ze steun bij andere transgender vrouwen. Voor veel van haar vriendinnen zijn de kosten die bij een hiv-behandeling komen kijken een reden om zich niet te laten testen. Bovendien hebben vrouwen als Yani bij gezondheidsklinieken regelmatig te maken met discriminatie en stigma door zowel het personeel als door andere patiënten die geen hiv hebben.

“In de kliniek noemen ze expres mijn oude naam die op mijn ID-kaart staat, terwijl ze weten dat ik niet zo genoemd wil worden. Als ik dan opsta als door de speaker mijn oude mannelijke naam wordt omgeroepen, kijken alle andere patiënten die in de wachtkamer zitten me raar aan. Iedereen weet dan dat ik transgender ben en wat mijn oude naam was”. Hierdoor voelt Yani zich gestigmatiseerd en onveilig in de kliniek. 

En in sommige gevallen gaat het verder. Sommige trans vrouwen worden zelfs geweigerd bij een kliniek omdat zij niet lijken op de persoon op hun identiteitsbewijs. “Medewerkers van de kliniek zeggen bijvoorbeeld dat de persoon op de foto van hun ID-kaart kort haar heeft en dat het niet overeenkomt met hoe vrouwelijk ze nu zijn”.   

Gelijke behandeling

Nadat Yani werd weggepest bij de gezondheidskliniek waar ze eerst zat, kwam ze bij een kliniek terecht waar de hiv-coördinator haar wel onder haar huidige naam wilde registreren. Bovendien vond ze bij een project van Aidsfonds de nodige steun bij lotgenoten.

Dankzij de support van anderen mensen met hiv ziet Yani haar hiv-status niet langer als een vloek. Ze hoopt dan ook dat dankzij de projecten van Aidsfonds nog meer mensen met hiv in Indonesië steun vinden en de hulp krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Yani droomt ervan voorvechter te worden van trans vrouwen met hiv, zodat zij niet meer worden gediscrimineerd en uitgesloten van levensreddende zorg. “We zijn allemaal mensen”. 


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact