Laten we 600.000 kinderen wachten op levensreddende hiv-medicijnen?
Daar zit je dan. Te wachten op medicijnen die je beschermen tegen aids. Medicijnen die er wel zijn, maar die jij niet krijgt. Medicijnen die voor de kleine Eva van levensbelang zijn.
De tienjarige Eva is geboren met hiv. Haar moeder Tina wist niet dat ze hiv had en heeft het virus onbedoeld overgedragen op haar dochter. Na een tijdje wordt de kleine Eva heel erg ziek. Ze verliest haar eetlust en moet veel spugen. Ook ontwikkelt ze een hoest die maar niet weg gaat. Maar er is niemand die haar en moeder Tina test op hiv, en niemand die ervoor zorgt dat ze levensreddende medicijnen krijgt.
Het meisje dat je ziet is een actrice. Maar ze staat symbool voor de echte verhalen van honderdduizenden kinderen met hiv in de wereld die nog wachten op levensreddende medicijnen. Kinderen zoals Eva, waarvan niemand in de gaten heeft dat er iets aan de hand is. Totdat ze heel erg ziek worden.
Kinderen worden niet gezien
Kinderen lopen achter met hiv-zorg in vergelijking met volwassenen. Van de 1,5 miljoen kinderen met hiv krijgt 43% nog altijd géén levensreddende medicijnen. Vaak omdat niemand weet dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is.
Het zijn de onzichtbare kinderen van de aidsepidemie. Niemand helpt ze, omdat niemand ziet dat ze hulp nodig hebben. Ook hun ouders niet.
Ze worden geboren met een tikkende tijdbom in hun lijfjes. Want hiv richt bij kinderen veel sneller schade aan dan bij volwassenen.
Zonder medicijnen overlijdt de helft al voor hun tweede verjaardag. Soms na een lang ziekteproces, maar meestal plotseling, omdat te laat duidelijk werd dat ze aids hadden. Zo overlijden elke dag zo’n 230 kinderen aan de gevolgen van aids. Dat is een basisschool vol.
Het is simpel: een pil per dag
Eva werd op hiv getest toen een betrokken gezondheidswerker van Aidsfonds bij haar thuis kwam en vermoedde dat ze hiv had. Daardoor kon ze starten met haar behandeling. Nu slikt ze één pil per dag en kan ze weer lekker spelen met haar vriendjes en vriendinnetjes.
Aids is op te lossen.
Nog steeds overlijden elke dag zo’n 230 kinderen aan de gevolgen van aids omdat ze niet gezien worden. Onnodig. Want met een eenvoudige hiv-test kunnen deze kinderen geholpen worden en levensreddende medicijnen krijgen.
Aids is op te lossen. We hebben de kennis en de middelen. Met jouw hulp zorgen we bijvoorbeeld dat:
- Onze gezondheidswerkers in zes Afrikaanse landen dag in dag uit kunnen zoeken naar vrouwen en kinderen met hiv, die geen toegang hebben tot zorg.
- Zwangere vrouwen voorlichting krijgen, zodat ze gezond blijven en hun baby’s zonder hiv geboren worden
- Gezinnen hiv-zorg krijgen en hun behandeling kunnen volhouden, onder meer door te zorgen dat hun ouders/verzorgers een inkomen hebben.
Waar wachten we op?
Samen kunnen we de epidemie stoppen. Levensreddende behandeling bestaat al meer dan 25 jaar. Dus waar wacht je nog op? Help mee!