Kiril heeft hiv. Gelukkig bestaan er medicijnen waarmee hij gezond blijft, en hij het virus niet kan doorgeven. Hij weet precies waar hij die medicijnen kan krijgen. Maar hij weet ook dat als hij die wachtkamer binnenstapt, hij gearresteerd, in elkaar geslagen of zelfs vermoord kan worden. “Jullie homo’s verdienen geen hiv-remmers,” zei een arts eens tegen hem.

Uitgesloten van zorg

De man die je ziet is een acteur. Maar hij staat symbool voor de echte verhalen van honderdduizenden lhbtiq+’ers over de hele wereld. Mensen als Kiril, die worden vervolgd om wie ze zijn, en worden uitgesloten van voorlichting en levensreddende zorg. In landen met anti-lhbtiq+-wetten lopen homomannen vijf keer zoveel risico op een hiv-infectie dan in andere landen. Door extreem discriminerende wetten zoals bijvoorbeeld in Uganda of Uzbekistan, riskeren ze gevangenisstraf of zelfs de doodstraf als ze aankloppen bij een zorginstelling.

Het is simpel: een pil per dag

In 2022 stierven 630.000 mensen aan de gevolgen van aids. Onnodig. Want met slechts één pil per dag kun je met hiv gezond blijven, en geef je het virus niet meer door. Een pil die de oplossing is voor de epidemie. Als we iedereen daar zonder vooroordelen toegang toe geven!

Aids is op te lossen. 

We hebben de kennis en de middelen.

Aidsfonds komt op voor Kiril en voor iedereen die wordt uitgesloten. We oefenen politieke druk uit en ondersteunen activisten die op de barricades staan om anti-homowetten de wereld uit te krijgen. ​We steunen klinieken die de lhbtiq+-gemeenschap een veilige plek bieden voor hiv-voorlichting, tests en -zorg. En door zorgprofessionals te trainen helpen we hen om hun vooroordelen te laten varen.  Want zwart of wit, jong of oud, homo of hetero en iedereen ertussenin: niemand zou nog een geliefde mogen verliezen aan aids.

Aidsfonds

Contact