Op weg naar een wereld zonder aids

Congres: AIDS 2018

In 1992 vond het grootste congres op gebied van hiv en aids plaats in Amsterdam. Hetzelfde jaar waarin de broer van Eberhard van der Laan overleed aan aids. Van 23 t/m 27 juli dit jaar staat ‘zijn Amsterdam’ weer in het teken van de wereldwijde aidsbestrijding. En dat is hard nodig, want aids is nog steeds.

Samen aids voorgoed verslaan

Wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici van over de hele wereld komen in de RAI bijeen voor het AIDS 2018 congres. Het doel? Samen aids voorgoed verslaan. Maar ook jij kunt daar onderdeel van uitmaken. Rondom AIDS 2018 worden allerlei bijzondere activiteiten in onze hoofdstad georganiseerd. Hieronder vind je een overzicht van wat er voor jou te doen is. Tijdens het congres houden we je op deze pagina ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en wetenschappelijke doorbraken die tijdens AIDS 2018 gepresenteerd worden.

Aids is nog steeds

Het congres komt op een cruciaal moment voor de wereldwijde strijd tegen aids. Want het einde van aids is in zicht. Maar het is de vraag of we dat gaan halen. De aandacht verslapt. Terwijl er nog iedere dag ruim 2.700 mensen sterven aan de gevolgen van aids. Simpelweg omdat ze geen medicijnen krijgen. De behandeling van kinderen met hiv loopt in het bijzonder achter. En we zien nieuwe brandhaarden ontstaan, waar het aantal nieuwe hiv-infecties explosief groeit. Zoals in Rusland bijvoorbeeld. Onnodig. Want we hebben middelen om aids voorgoed te verslaan. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de oplossingen zich sneller verspreiden dan het virus. Geen tijd te verliezen.

 

Waarom Amsterdam

Dat Nederland nu gastheer is van dit belangrijke congres, is niet toevallig. Ons land heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen aids. Zo is Nederland al lange tijd een onmisbare partner voor hoog aangeschreven wetenschappelijk onderzoek op gebied van hiv en aids. Onlangs nog, deden onderzoekers van het AMC een belangrijke ontdekking in de zoektocht naar een geneesmiddel. En onder leiderschap van wijlen Burgemeester van der Laan, startte Amsterdam een historisch project om de epidemie op stedelijk niveau de kop in te drukken. Amsterdam werd daarmee in 2017 de eerste stad ter wereld die de internationale hiv-doelen* haalde. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

 

*UNAIDS werkt met de 90-90-90 doelstelling: 90% van alle mensen met hiv weet dat ze hiv hebben; 90% van hen slikt hiv-medicijnen en bij 90% van hen wordt het virus succesvol onderdrukt

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie