‘Ik wil zelf bepalen waar mijn geld terechtkomt’

“We hebben helaas allebei meerdere vrienden verloren aan de gevolgen van aids. De aidsepidemie moet zo snel mogelijk de wereld uit”, vinden Onno en Etienne Schamhart. Hun PLONS Fonds, een fonds op naam bij Aidsfonds, financiert daarom wetenschappelijk onderzoek naar hiv en aids.

Eigen fonds

Al 25 jaar zijn Onno en Etienne betrokken bij Aidsfonds, via hun eigen fonds. Onno: “Het leven is meer dan belasting betalen. Hard werken en een bedrijf groot maken is mooi, maar het is ook mooi om te gaan leven en je rijkdom te delen.” Het stel overlegt meerdere keren per jaar met Aidsfonds. Tijdens die besprekingen doet Aidsfonds voorstellen voor projecten die in aanmerking komen voor ondersteuning en geeft informatie over de voortgang van lopende projecten.

Nieuw vorm van geven

Een fonds op naam is in Nederland een relatief nieuwe vorm van donateurschap, vooral geschikt voor donateurs die grotere bedragen willen schenken (bij Aidsfonds vanaf ongeveer 50.000 euro). Voor de donateurs is het grote voordeel dat ze meer invloed hebben op de besteding van het geld en dat ze langdurig betrokken zijn bij een goed doel. Onno: “Ik heb het geld zelf verdiend, dus ik wil ook zelf bepalen waar het terechtkomt.”

Baanbrekend

Een door Onno en Etienne gesponsord vierjarig onderzoek naar hiv-genezing van UMC Utrecht is net afgerond. Onderzoekers van het UMC Utrecht, onder leiding van dr. Monique Nijhuis, hebben de virussen uit het hersenvocht onderzocht. Belangrijk onderzoek, vertelt Onno: “Hiv-remmers kunnen het virus afremmen, maar de infectie niet genezen. Het virus ‘verstopt’ zich namelijk in de cellen van het afweersysteem, ook in de hersenen. Als we daarover meer weten, is dat weer een stap in de richting van hiv-genezing. Ik ben blij dat we de mogelijkheid hebben om op deze manier bij te dragen aan de strijd tegen aids.”

Dankzij dit onderzoek hebben onderzoekers ontdekt dat het hiv-virus zich alleen op één bepaald type hersencel richt. De rest van de hersencellen is geen doelwit. Deze kennis is zeer waardevol en gebruiken we om de volgende onderzoekstap te bepalen. Zo komen we langzaam maar zeker dichterbij hiv-genezing voor iedereen.

 

Contact

Heb je vragen over onderzoek naar hiv-genezing of wil je een grote gift doen aan wetenschappelijk onderzoek? Neem dan contact op met Monique Montenarie, 06-30146767 of mmontenarie@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie