Geen eten. Hiv-medicijnen die opraken. Geen vervoer naar de kliniek voor hiv-zorg. Door corona worden mensen met hiv geraakt door twee epidemieën. De gevolgen zijn desastreus.  Zij hebben hebben jouw hulp harder nodig dan ooit. Help mee. Juist nu. 

help mee

Wereld Aids Dag

Op 1 december is het Wereldaidsdag. Een dag waarop we stilstaan bij al die mensen die wereldwijd worden getroffen door de gevolgen van hiv en aids. En een dag waarop we aandacht vragen voor de aidsbestrijding. Dat is hard nodig. Want miljoenen mensen met hiv krijgen nog geen medicijnen. De coronacrisis heeft de situatie van veel mensen met hiv alleen maar verslechterd. Met de hulp van donateurs helpen we samen die mensen die ons nu harder nodig hebben dan ooit.

Met jouw steun kunnen we zorgen dat mensen met hiv ook nu hiv-zorg krijgen. Help je mee?

ja, ik help mee

Aids en corona, een levensgevaarlijke combinatie

De gevolgen van de coronacrisis voor mensen met hiv zijn enorm. In veel gevallen zijn het de lockdowns en corona-maatregelen die voor problemen zorgen. Van onze lokale partners uit verschillende landen horen we hoe de aidsbestrijding wordt geraakt door de corona-pandemie.

Mensen hebben ineens geen werk meer. Geen werk betekent geen geld om eten te kopen. Ook de kleine Rumbi en Chido uit Zimbabwe hebben sinds de lockdowns niet genoeg te eten meer. Zonder goede voeding werken hun hiv-remmers niet goed. Daarnaast zijn hiv-klinieken voor veel mensen onbereikbaar geworden. Een groot probleem voor mensen zoals Gina die niet meer met de bus naar de kliniek kan voor hiv-zorg. In Indonesië weet ondertussen Atika niet of haar levensreddende medicijnen straks nog verkrijgbaar zijn. De productie van levensreddende medicijnen ligt stil of loopt vertraging op. Hierdoor zijn de medicijnen niet alleen duurder, maar dreigen er ook tekorten.   

“De enorme vooruitgang die we in veertig jaar aidsbestrijding hebben geboekt, wordt nu genadeloos afgeremd. De toevoer en beschikbaarheid van levensreddende hiv-medicijnen is in veel landen ernstig in het gedrang gekomen. Dit terwijl iemand met hiv deze medicijnen heel strikt elke dag moet innemen. "

- Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds 

De Verenigde Naties voorspelt dat de combinatie van twee epidemieën desastreuze effecten heeft. Experts verwachten verspreid over de komende twee jaar 123.000 tot 293.000 meer nieuwe hiv-infecties. Dit komt boven de ongeveer 1,7 miljoen nieuwe hiv-infecties die er elk jaar bijkomen. Ook voorspellen ze dat er bovenop de honderdduizenden aidsdoden per jaar, door de coronacrisis tot 148.000 meer mensen overlijden. De signalen zijn er al. We zien nu al een toename in het aantal baby's dat overlijdt aan de gevolgen van aids. 

Zo redden we mensenlevens

Met de steun van onze donateurs doen we er alles aan om mensen met hiv te helpen. We helpen wereldwijd met voorlichting, testen & behandeling en onderzoek. We strijden tegen uitsluiting, voorkomen nieuwe hiv-infecties en redden zo levens van mensen met hiv. We zorgen: 

  • Dat iederéén levensreddende medicijnen krijgt. Ook nu.
  • Dat zoveel mogelijk mensen worden getest op hiv.
  • Dat gezinnen die tijdens de coronacrisis zonder medicijnen en eten zitten noodhulp krijgen. 
  • Voor goede voorlichting over hiv en aids.
  • Dat hiv-medicijnen betaalbaar blijven en beschikbaar zijn worden voor iedereen.
  • Dat onderzoekers kunnen werken aan een geneesmiddel om hiv te genezen.

Jouw steun is onmisbaar

Om mensen met hiv te kunnen helpen is jouw hulp hard nodig. Met jouw bijdrage kunnen we mensenlevens redden. Help je mee met een donatie? 

Stop aids. Juist nu. 

Jij kunt nu helpen met een donatie. Geef om Rumbi, Gina, Atika en al die andere mensen. Zij hebben jouw hulp nu harder nodig dan ooit. Elke bedrag is welkom. Help je mee?

 

ja, ik help mee

Geraakt door twee epidemieën

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie