40 jaar aids

De aidsbestrijding bestaat 40 jaar, maar dat is geen reden voor een feestje. In 1981 verschenen de eerste krantenberichten over een mysterieuze, dodelijke ziekte. Het trof vooral jonge mensen in de bloei van hun leven. Het bleek te gaan om de ziekte aids. Er was nog weinig bekend over hiv en aids, bovendien was een hiv-infectie in die tijd nog een doodvonnis. De epidemie heeft een verwoestende impact achtergelaten, waarbij we meer dan 36 miljoen mensen zijn verloren. En de strijd is nog altijd niet gestreden.

Hiv en aids door de jaren heen

40 jaar geleden verschenen de eerste berichten over een mysterieuze dodelijke ziekte. Miljoenen mensen stierven omdat er nog geen levensreddend medicijn was. Daarom werd in 1985 Aidsfonds opgericht om kerstpakketten uit te delen aan mensen met aids. Later startte Aidsfonds diverse projecten en investeerde in wetenschappelijk onderzoek. Het droeg bij aan het grootste succes tot nu toe: de combinatietherapie.

de geschiedenis van hiv en aids

Waarom zij zich nog steeds inzetten voor de aidsbestrijding:

"Haar naam betekent 'tranen'"

"Ik ben er goed vanaf gekomen, maar de jongedame niet"

"Dat ik nu niet meer dodelijk ben, is het mooiste gevoel"

"Ik verloor de liefde van mijn leven"

"Mijn maatje Henk"

"Zo’n klein meisje had niet moeten sterven"

"Hij zei het komt wel goed, maar het kwam niet goed"

Gedicht: Waar gaat het heen?

John: "Ik ben in 1988 begonnen als buddy"

“C H R I S T I A A N….”

"Ik kreeg twee keer te maken met hiv"

Een roos voor Marion

Een quilt voor haar broer

"Mijn broer Hendrik Jan is op 22 maart 1990 overleden aan aids. 29 Jaar. Deze quilt heb ik gemaakt ter nagedachtenis. Ik ben trots op mijn broer. Hij heeft ten volle van het leven genoten. Dit heeft hem ook zijn leven gekost. Hij had daar vrede mee. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, was zijn uitspraak."

Jeannette de Vries Smid - donateur

Oproep: deel jouw herinnering

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat er voor het eerst gepubliceerd werd over een nieuwe mysterieuze ziekte, later aids genoemd. Daar willen we de komende tijd extra aandacht aan besteden. Heb jij een persoonlijk verhaal, een herinnering of een bijzondere reden om ons te steunen en wil je die delen? Mail ons dan op redactie@aidsfonds.nl

Een greep uit de successen van 40 jaar aidsbestrijding:

De levensreddende combinatietherapie

Halvering hiv-infecties in Swaziland

Strijden voor betaalbare hiv-medicijnen

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie