40 jaar aids

De aidsbestrijding bestaat 40 jaar, maar dat is geen reden voor een feestje. In 1981 verschenen de eerste krantenberichten over een mysterieuze, dodelijke ziekte. Het trof vooral jonge mensen in de bloei van hun leven. Het bleek te gaan om de ziekte aids. Er was nog weinig bekend over hiv en aids, bovendien was een hiv-infectie in die tijd nog een doodvonnis. De epidemie heeft een verwoestende impact achtergelaten, waarbij we meer dan 32 miljoen mensen zijn verloren. En de strijd is nog altijd niet gestreden.

Hiv en aids door de jaren heen

40 jaar geleden verschenen de eerste berichten over een mysterieuze dodelijke ziekte. Miljoenen mensen stierven omdat er nog geen levensreddend medicijn was. Daarom werd in 1985 Aidsfonds opgericht om kerstpakketten uit te delen aan mensen met aids. Later startte Aidsfonds diverse projecten en investeerde in wetenschappelijk onderzoek. Het droeg bij aan het grootste succes tot nu toe: de combinatietherapie.

de geschiedenis van hiv en aids

Waarom zij zich nog steeds inzetten voor de aidsbestrijding:

"Ik verloor de liefde van mijn leven"

"Mijn maatje Henk"

"Hij zei het komt wel goed, maar het kwam niet goed"

Een greep uit de successen van 40 jaar aidsbestrijding:

De levensreddende combinatietherapie

Halvering hiv-infecties in Swaziland

Amsterdam haalt 90-90-90 doelen

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie