Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Nieuws  >  

We luiden de noodklok!

Al minstens vijf jaar lukt het niet om de verspreiding van hiv in de wereld verder terug te dringen. In sommige landen zien we een forse stijging van het aantal nieuwe hiv-infecties. In Nederland daalt het aantal nieuwe infecties, maar nog altijd niet snel genoeg. Tegelijkertijd neemt de wereldwijde financiering voor de aidsbestrijding juist nú af. Als we de strijd tegen aids nu niet in de allerhoogste versnelling zetten, blijft de epidemie bedreigend voortwoekeren. En dat terwijl veel Nederlanders denken dat hiv en aids tot het verleden behoren. We moeten nú ingrijpen. Laat de epidemie niet winnen.

Aids doodt jaarlijks nog meer dan een miljoen mensen

Veel mensen zien aids als een probleem dat vooral in de jaren 90 speelde. In die tijd gingen mensen plotseling dood zonder dat men wist wat hen mankeerde. Maar wist je dat de epidemie in 2004 echt haar hoogtepunt bereikte? In dat jaar stierven 2 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. Intussen hebben we veel bereikt in de aidsbestrijding. Maar er gaan nog steeds veel te veel mensen dood aan aids: in het afgelopen jaar waren dat er 1,1 miljoen! Kun je nagaan: drie keer meer dan in die bedreigende jaren 90, die bij veel mensen in het geheugen gegrift staat. En dat terwijl er tegenwoordig levenreddende hiv-medicatie bestaat. Lees meer.

Aids doodt 300 kinderen per dag

In het afgelopen jaar zijn er 110.000 kinderen van 0 tot 14 jaar overleden aan de gevolgen van aids. Dat zijn 300 kinderen per dag die overlijden aan aids. Hun dood kan voorkomen worden door ervoor te zorgen dat er geen baby's meer met hiv geboren worden. En door kinderen met hiv de levensreddende behandeling te geven die zij nodig hebben. Lees verder.

Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen

Aids eiste in het afgelopen jaar meer dan een miljoen dodelijke slachtoffers. Vooral jonge vrouwen worden getroffen. Onder meisjes en vrouwen van 15 t/m 44 jaar is aids wereldwijd doodsoorzaak nummer 1. Gebrekkige gezondheidszorg, armoede en onwetendheid zijn belangrijke oorzaken. Maar de epidemie groeit de laatste jaren vooral door de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, seksueel geweld en het taboe op seks in veel landen. Lees verder.

Feiten en fabels

Er bestaan nog veel misverstanden over hiv en aids. De 10 belangrijkste hebben we op een rij gezet: het zijn fabels en achterhaalde ideeën. In dit rapport weerleggen we die met realistische en schokkende feiten over binnen- en buitenland.